Sezóna dozrievajúceho ovocia je tu: Upečte si jednoduchú hrnčekovú bublaninu podľa overeného receptu

Sezóna dozrievajúceho ovocia je tu: Upečte si jednoduchú hrnčekovú bublaninu podľa overeného receptu

Zuzana Holubcová 18. 7. 2022

Azda niet väčšieho klišé pri receptoch (z ktorého mi naskakuje husia koža veľkosti makróniek), ako keď autorka napíše, že „recept má od svokry a koláč zaručene zmizne do hodiny.“ Ja mám však v tomto prípade fakt recept od mojej milej zlatej svokry… A hoci je to iba jednoduchá bublanina (a do hodiny nezmizne, lebo by deti od toľkého cukru asi zbúrali panelák), patrí medzi moje najobľúbenejšie recepty, pretože pri nej spotrebujete akékoľvek ovocie, ktoré vám práve dozrieva v záhrade.

Upečte si ju trebárs s marhuľami, čerešňami či bobuľovými ovocím (to si môžete na zimu aj zamraziť). Odporúčam napríklad kombináciu černíc, čučoriedok a červených ríbezlí. Nebudete sa vedieť dojesť! Navyše je príprava tejto bublaniny tak jednoduchá, že ju zvládne aj totálny amatér. Poďte si ju upiecť spolu so mnou.

V lete môžete využiť marhule, čerešne alebo aj kombináciu bobuľového ovocia, skvele chutia napríklad ríbezle spolu s černicami a čučoriedkami, pridať môžete aj josty.V lete môžete využiť marhule, čerešne alebo aj kombináciu bobuľového ovocia, skvele chutia napríklad ríbezle spolu s černicami a čučoriedkami, pridať môžete aj josty.

SUROVINY:

  • 2 celé vajcia
  • 1 šálku (takmer plnú) kryštálového cukru (čajová šálka s objem medzi 270 a 300 ml je tak akurát)
  • 1 vanilkový cukor
  • 1/2 šálky oleja
  • 3/4 šálky studeného mlieka
  • 2 šálky polohrubej múky
  • 1 kypriaci prášok do pečiva
  • ovocie podľa chuti a sezóny

POSTUP:

  1. Šálku kryštálového cukru s vanilkovým cukrom a 2 vajciami vymiešame do hustej peny.
  2. Primiešame olej, studené mlieko a pomaly primiešavame polohrubú múku, ktorú sme v miske zmiešali s práškom do pečiva.
  3. Všetko dobre vymiešame a cesto vylejeme na maslom vymastený a múkou pomúčený plech. Môžete taktiež použiť aj papier na pečenie alebo silikónovú podložku, ale najlepšie je naozaj stará klasika – maslo, múka a vyliať cesto.
  4. Uložíme nahusto ovocie. Ak pečiete marhuľovú bublaninu, môžete ju aj jemne poprášiť škoricou. Bude svetová!
  5. Pečieme 35 minút na 180 stupňoch Celzia.
  6. Hneď po upečení môžete koláč pre efekt poprášiť cukrom.

Ovocie naukladajte husto vedľa seba. Marhule môžete skombinovať napríklad aj s jostami, červenými alebo čiernymi ríbezľami.Ovocie naukladajte husto vedľa seba. Marhule môžete skombinovať napríklad aj s jostami, červenými alebo čiernymi ríbezľami.

Môj tip: Na tento koláč sa hodí naozaj takmer akékoľvek ovocie. Čerešne, marhule, slivky, drobné bobuľové ovocie. Možno vám napadá, či môžete použiť aj jahody. Teoreticky áno, výsledkom bude síce niečo jedlé s dobrým cestom, no podľa mňa jahody nie sú úplne ideálny typ ovocia na bublaninu. Príliš zmäknú a výsledok bude nemastný neslaný… Takto vyzerá finálny koláčik!

Bublanina podľa Mišky

O overený recept sa podelila aj naša kolegynka, copywriterka cestovateľských ponúk, Miška. Vyskúšajte recept na chutnú bublaninu, ktorá sa určite podarí. Upečte si ju trebárs s marhuľami alebo čerešňami.

SUROVINY:

  • 3 vajcia
  • 330 dkg práškového cukru
  • 1,5 dcl oleja
  • 250 ml mlieka
  • 375 dkg polohrubej múky
  • 1× kypriaci prášok
  • štipka sódy bikarbóny
  • ovocie podľa vlastného výberu (v našom prípade marhule)
  • 1× vanilkový cukor

POSTUP:

  1. Vajcia zmiešame s práškovým cukrom, potom pridáme olej a mlieko.
  2. Nakoniec zmiešame polohrubú múku, celý kypriaci prášok, vanilkový cukor a štipku sódy bikarbóny.
  3. Všetko spolu premiešame, vylejeme na plech a uložíme navrch ovocie (môže byť aj na hustejšie).
  4. Podľa potreby môžeme dať ešte na ovocie tvaroh, vďaka čomu získa koláčik ešte lepšiu chuť.
  5. Pečieme na 180 stupňov približne 25 minút, aby chytila bublanina hnedastý nádych, no nie príliš, aby sa nepripiekla.

Dobrú chuť!

Neradi pečiete?

Nič to, úplne chápem, v horúcich letných dňoch je to aj tak ako zapnúť kúrenie v skleníku. Pustite si obľúbený seriál a objednajte si niečo sladké zo Zľavomatu. Veď ako spieva Jarek Nohavica v pesničke Cukrářská bossanova: „je to paráda chodit po světě a mít v ústech sladko..“

Chcem mať tiež v ústach sladko

Ako sa vám článok páčil?

Zuzana Holubcová

Som spoločenský introvert a snáď ešte viac než písať milujem debatovať. Rada objavujem miesta s autentickým geniom loci a bohom zabudnuté dedinky, v ktorých dáva líška dobrú noc (a krčmár pozná každého po mene). Nikdy ma neprestane udivovať, v akej krásnej krajine to žijem a vždy, keď odchádzam, teším sa na chvíľu, kedy sa budem môcť vrátiť. 

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore