Dá sa cez Vianoce maškrtiť zdravo? S týmito koláčikmi áno!

Dá sa cez Vianoce maškrtiť zdravo? S týmito koláčikmi áno!

Veron, Zľavomat.sk 6. 12. 2021

Vianoce už klopú na dvere a k nim neodmysliteľne patrí aj vianočné pečenie. S touto veľmi milou a chutnou tradíciou je však spojené aj časté prejedanie sa, následné výčitky a typické novoročné predsavzatia. Čo tak tento rok skúsiť zdravšiu alternatívu klasických receptov? Trstinový cukor v receptoch dodá karamelovú chuť a špaldová múka zase jemne orieškovú príchuť.

MÄKKÉ ŠPALDOVÉ PERNÍČKY

INGREDIENCIE (na cca 6 plechov):

  • 4 vajcia
  • 125 g masla
  • 6 PL medu
  • 250 g trstinového cukru
  • 1 ČL sódy bikarbóny
  • 650 g hladkej špaldovej múky
  • perníkové korenie (prípadne si môžeme namiešať vo vlastnom pomere kakao, muškátový oriešok, aníz, škoricu, badyán a mleté klinčeky)
  • vajíčko na potretie
  • orechy na ozdobenie

POSTUP:

Najskôr rozmiešame vajíčka s cukrom a medom. Pridáme múku, sódu a perníkové korenie. Roztopené maslo vlejeme do misky a poriadne rozmiešame. Vypracujeme hladké cesto a dáme ho minimálne na pol hodinu do chladničky. Následne ho na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrajujeme perníčky, ktoré ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie. Potrieme ich vajíčkom, prípadne ozdobíme orechom a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C, kým nie sú perníčky zlatisté.

LINECKÉ KOLÁČIKY

INGREDIENCIE (na cca 4 plechy nezlepených koláčikov)

  • 400 g hladkej špaldovej múky
  • 250 g masla
  • 200 g trstinového cukru
  • 2 žĺtky
  • kôra z bio citróna
  • domáci džem

Foto: VeronFoto: Veron

POSTUP:

Do misky dáme múku, maslo nakrájané na kocky (ak je tvrdšie), cukor, žĺtok a kôru z citróna. Cesto zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky, najlepšie na celú noc. Následne cesto vyvaľkáme a vykrajujeme formičky podľa vlastných preferencií. Pečieme na 170 °C 6–10 minút. Po upečení a vychladnutí ich zlepíme džemom a prípadne môžeme posypať práškovým cukrom (zdravšia alternatíva je pomlieť trstinový cukor).

VEGÁNSKE (LINECKÉ) KOLÁČIKY

INGREDIENCIE:

  • 300 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj klasická)
  • 120 g mletých orechov (mandle, vlašské alebo lieskovce)
  • 80 g práškového cukru
  • 240 g rastlinnej náhrady masla (napríklad Smetol modrý)

Foto: Paulína SlávováFoto: Paulína Slávová

POSTUP:

Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote, potom všetky suroviny zmiešame rukami a vypracujeme cesto. Toto cesto dáme do fólie a aspoň na hodinu do chladničky. Po odležaní ho vyvaľkáme a vykrajujeme tvary podľa výberu, ktoré dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C 8–12 minút (podľa toho, aké hrubé sme koláčiky vykrojili). Na zlepovanie je najlepší džem a mandľové maslo od Slowlandie. Ako polevu si pripravíme domácu čokoládu – od oka zmiešame kakaové maslo, práškové kakao, agave sirup a vegan horkú čokoládu. Na dozdobenie koláčikov použijeme orechy. Pridať však môžeme pokojne aj mrazom sušené ovocie a kokos.

VŽDY MÄKKÉ MEDOVNÍČKY

INGREDIENCIE:

  • 250 g masla
  • 150 g medu
  • 200 g práškového cukru (ideálne hnedý práškový trstinový)
  • 100 ml vody
  • 600 g hladkej špaldovej múky
  • 2 vajcia
  • 2 ČL sódy bikarbóny (zdravšia alternatíva je vínny kameň)
  • 2 ČL škorica mletá
  • 2 ČL klinčeky drvené
  • 3/4 balíčka perníkového prášku
  • 1 žĺtok
  • 2 dl mlieka

POSTUP:

Maslo, med, cukor a vodu spolu rozpustíme v hrnci, necháme vychladnúť a vlažné nalejeme do múky. Následne pridáme vajíčka. V mise vymiešame cesto (je dosť riedke, až sa leje). Necháme ho cez noc v chladničke (alebo minimálne 10 hodín), aby pekne stuhlo. Po stuhnutí ho rozvaľkáme a vykrojíme formičkami. Takto vykrojené medovníčky potrieme žĺtkom s mliekom a pečieme 7–8 minút na 180 °C (nie viac a nie menej!). Po vychladnutí sú medovníčky zaručene mäkké aj bez jabĺčka v krabici.

Prajeme vám krásne, chutné a zdravé Vianoce! 

Ako sa vám článok páčil?

Veron

Som mama malej Magdalénky, tridsiatnička s detskou dušou, milovníčka palaciniek a dobrej hudby. Rada športujem a spoznávam nové miesta spolu s mojou rodinkou. 

Zľavomat.sk

Nové inšpirácie a zážitky na každý deň!

Hore