
Dá sa cez Vianoce maškrtiť zdravo? S týmito koláčikmi áno!


Vianoce už klopú na dvere a k nim neodmysliteľne patrí aj vianočné pečenie. S touto veľmi milou a chutnou tradíciou je však spojené aj časté prejedanie sa, následné výčitky a typické novoročné predsavzatia. Čo tak tento rok skúsiť zdravšiu alternatívu klasických receptov? Trstinový cukor v receptoch dodá karamelovú chuť a špaldová múka zase jemne orieškovú príchuť.
MÄKKÉ ŠPALDOVÉ PERNÍČKY
INGREDIENCIE (na cca 6 plechov):
- 4 vajcia
- 125 g masla
- 6 PL medu
- 250 g trstinového cukru
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 650 g hladkej špaldovej múky
- perníkové korenie (prípadne si môžeme namiešať vo vlastnom pomere kakao, muškátový oriešok, aníz, škoricu, badyán a mleté klinčeky)
- vajíčko na potretie
- orechy na ozdobenie
POSTUP:
Najskôr rozmiešame vajíčka s cukrom a medom. Pridáme múku, sódu a perníkové korenie. Roztopené maslo vlejeme do misky a poriadne rozmiešame. Vypracujeme hladké cesto a dáme ho minimálne na pol hodinu do chladničky. Následne ho na pomúčenej doske vyvaľkáme a vykrajujeme perníčky, ktoré ukladáme na plech pokrytý papierom na pečenie. Potrieme ich vajíčkom, prípadne ozdobíme orechom a pečieme vo vyhriatej rúre na 170 °C, kým nie sú perníčky zlatisté.
LINECKÉ KOLÁČIKY
INGREDIENCIE (na cca 4 plechy nezlepených koláčikov)
- 400 g hladkej špaldovej múky
- 250 g masla
- 200 g trstinového cukru
- 2 žĺtky
- kôra z bio citróna
- domáci džem
POSTUP:
Do misky dáme múku, maslo nakrájané na kocky (ak je tvrdšie), cukor, žĺtok a kôru z citróna. Cesto zabalíme do fólie a dáme odležať do chladničky, najlepšie na celú noc. Následne cesto vyvaľkáme a vykrajujeme formičky podľa vlastných preferencií. Pečieme na 170 °C 6–10 minút. Po upečení a vychladnutí ich zlepíme džemom a prípadne môžeme posypať práškovým cukrom (zdravšia alternatíva je pomlieť trstinový cukor).
VEGÁNSKE (LINECKÉ) KOLÁČIKY
INGREDIENCIE:
- 300 g hladkej špaldovej múky (môže byť aj klasická)
- 120 g mletých orechov (mandle, vlašské alebo lieskovce)
- 80 g práškového cukru
- 240 g rastlinnej náhrady masla (napríklad Smetol modrý)
POSTUP:
Maslo necháme zmäknúť pri izbovej teplote, potom všetky suroviny zmiešame rukami a vypracujeme cesto. Toto cesto dáme do fólie a aspoň na hodinu do chladničky. Po odležaní ho vyvaľkáme a vykrajujeme tvary podľa výberu, ktoré dáme na plech s papierom na pečenie a pečieme pri 170 °C 8–12 minút (podľa toho, aké hrubé sme koláčiky vykrojili). Na zlepovanie je najlepší džem a mandľové maslo od Slowlandie. Ako polevu si pripravíme domácu čokoládu – od oka zmiešame kakaové maslo, práškové kakao, agave sirup a vegan horkú čokoládu. Na dozdobenie koláčikov použijeme orechy. Pridať však môžeme pokojne aj mrazom sušené ovocie a kokos.
VŽDY MÄKKÉ MEDOVNÍČKY
INGREDIENCIE:
- 250 g masla
- 150 g medu
- 200 g práškového cukru (ideálne hnedý práškový trstinový)
- 100 ml vody
- 600 g hladkej špaldovej múky
- 2 vajcia
- 2 ČL sódy bikarbóny (zdravšia alternatíva je vínny kameň)
- 2 ČL škorica mletá
- 2 ČL klinčeky drvené
- 3/4 balíčka perníkového prášku
- 1 žĺtok
- 2 dl mlieka
POSTUP:
Maslo, med, cukor a vodu spolu rozpustíme v hrnci, necháme vychladnúť a vlažné nalejeme do múky. Následne pridáme vajíčka. V mise vymiešame cesto (je dosť riedke, až sa leje). Necháme ho cez noc v chladničke (alebo minimálne 10 hodín), aby pekne stuhlo. Po stuhnutí ho rozvaľkáme a vykrojíme formičkami. Takto vykrojené medovníčky potrieme žĺtkom s mliekom a pečieme 7–8 minút na 180 °C (nie viac a nie menej!). Po vychladnutí sú medovníčky zaručene mäkké aj bez jabĺčka v krabici.
Prajeme vám krásne, chutné a zdravé Vianoce!
Ako sa vám článok páčil?