Cesta k tradíciám: Pripravte si naše národné jedlo, bryndzové halušky!

Cesta k tradíciám: Pripravte si naše národné jedlo, bryndzové halušky!

Zľavomat.sk 23. 4. 2021

Hovorí sa: Sto ľudí, sto chutí. O príprave bryndzových halušiek to určite platí. Niekto pripravuje halušky s vajíčkom, iný bez, niekto ich sádže haluškovačom, iný ručne ako za čias našich prastarých mám.

Ako zvyknú pripravovať naše národné jedlo na východe? Vyskúšajte overený recept od pani Kataríny Wagnerovej zo Spišského Podhradia.

INGREDIENCIE

  • 6 zemiakov
  • polohrubá múka
  • hrubá múka
  • soľ
  • vajíčko
  • slaninka
  • bryndza
  • maslo

Bryndza je náš národný poklad. Obsahuje cenné probiotiká, minerály a tiež vápnik. Pomáha udržiavať črevnú mikroflóru v dobrom stave. Najvyššiu kvalitu dosahuje bryndza práve v máji vďaka čerstvej spásanej tráve.

POSTUP

  • Zemiaky postrúhame na strúhadle na jemno. Vsypeme polohrubú a hrubú múku a soľ. Hrubej a polohrubej múky dávame v pomere 1:1 toľko, aby cesto nebolo príliš riedke ani husté.
  • Pridáme 1 vajíčko a dobre rozmiešame. Výsledná konzistencia cesta má byť polotuhá. Ak je cesto príliš riedke, pridáme múky. Ak by sa nám zdalo naopak príliš husté, dolejeme trošku vody.
  • Halušky sádžeme do vriacej osolenej vody pomocou haluškovača.
  • Keď halušky vyplávajú na povrch, scedíme ich. Premývať nemusíme.
  • Kým zovrie voda, v menšom hrnčeku rozohrejeme maslo.
  • V druhom menšom hrnčeku alebo na panvici opražíme slaninku.
  • Uvarené halušky presypeme do veľkej misy, vmiešame bryndzu a pridáme roztopené maslo. Kto chce, môže si na hotové halušky na tanieri pridať ešte kopček kyslej smotany alebo ju zmiešať priamo s bryndzou.
  • Podávame ešte teplé ozdobené horúcimi oškvarkami.

Či už si vychutnáte halušky s kyslym mliekom, žinčicou alebo kofolou, želáme vám k nim dobrú chuť! Ak sa vám tento recept páčil, podeľte sa oň s priateľmi a šírte naše tradičné recepty ďalej.

Zľavomat.sk

Nové inšpirácie a zážitky na každý deň!

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!