
Videorecepty: pripravte si domáce mandľové mlieko a mandľový koláč bez múky
Variť zdravo, chutne a tak, aby vás to bavilo, je celkom výzva. S nami ju ale hravo zvládnete. Ukážeme vám recept na jednoduché mandľové mlieko a chutný mandľový koláč bez múky. Tieto recepty je skvelé pripraviť naraz, pretože mandle z mandľového mlieka využijete v koláči a tak nevyjde ani omrvinka surovín nazmar. Poďme na to!
Domáce mandľové mlieko
Ocenia ho ľudia s alergiou na bielkovinu kravského mlieka i tí, ktorí pre ktorých uprednostnenie rastlinného mlieka súčasťou životného štýlu. Jeho využitie je naozaj pestré: môžete ho podávať samostatne ako plnohodnotný nápoj alebo z neho deťom pripraviť s použitím granka kakao. Hodí sa do kávy, na raňajky k cereáliám či pri príprave ovsenej kaše.
Skvelé aj v smoothie nápojoch, pri príprave palaciniek, ako náhrada kravského poslúži aj pri pečení, príprave pudingu, omáčok či dokonca zmrzliny.

Príprava je tak jednoduchá, že to zvládne aj školopovinné dieťa. Stačí 150 g mandlí zaliať vodou a nechať najlepšie cez noc odstáť. Na druhý deň mandle premyjeme a spolu s čistej vody litrom vody dobre zmixujeme v mixéri. Tekutinu precedíme cez textilnú gázu do džbánu či uzatvárateľnej nádoby a mandľové mlieko je hotové!
Takéto domáce mlieko je potrebné skladovať v chladničke, kde kde nám vydrží 4 až 5 dní. Dochutiť si ho môžete medom, škoricou či vanilkou.
Mandľové mlieko vydrží v chladničke 4–5 dní.
Premýšľate, čo s rozmixovanou mandľovou drťou, ktorá vám zostala? V ďalšom recepte vám ukážeme, ako ju skvele využiť do cesta na mandľový koláč.
Vedeli ste, že…?
|
Mandľový koláč s džemom bez múky
Tento recept je azda tou najzdravšou verziou sladkého múčnika, akú vôbec poznám. Neobsahuje žiadny biely cukor ani pšeničnú múku. Ako náhrada bieleho cukru sme použili cukor kokosový a ryžová múka s pomletými mandľami poslúžila namiesto bielej múky. Výsledkom je mäkké a veľmi lahodné cesto, ktoré sa po natretí džemom a polevou rozplýva na jazyku.

Čo je skvelé, nedá sa snáď ani pokaziť, resp. upiecť tak, že by vám koláč prihorel. Keďže v ceste nie je použitá biela múka, ale pomleté mandle a trochu ryžovej múky, aj cesto sa pri pečení správa inak, než ste možno zvyknutí. (Priznáme sa, že pri pečení sme na koláč pozabudli a z rúry ho vytiahli o 20 minút neskôr. Na chuti ani konzistencii to však nebolo vôbec poznať :)) Preto sa nebojte tento recept vyskúšať, určite neupečiete nepodarok, ale naopak delikatesu, na ktorej si pochutí celá rodina.
Suroviny
Na korpus:
100 g mletých mandlí (môžeme použiť aj drť z mandľového mlieka z predchádzajúceho receptu)
Mandľová poleva Postup Vo väčšej miske zmiešame kokosové mlieko, jablčný ocot, kokosový cukor, vajcia a premiešame. Pridáme mleté mandle (alebo mandľovú drť, ktorá nám ostala z prípravy mandľového mlieka), ryžovú múku, strúhaný kokos a opäť dobre premiešame. Na záver pridáme štipku vanilky alebo trochu vanilkového extraktu a zamiešame. Okrúhlu tortovú formu vymastíme mandľovým olejom. Ak nemáme mandľový, môžeme použiť aj iný rastlinný olej. Zmes rovnomerne rozotrieme. Pečieme pri 180 °C pri 25–30 min. Upečený korpus natrieme malinovým, prípadne iným džemom. Polejeme polevou, ktorú si pripravíme zmiešaním mandľového masla s kokosovým mliekom, javorovým sirupom a škoricou. Ozdobíme podľa fantázie: čerstvým ovocím alebo lyofylizovaným, napríklad malinami, ako v našom videu. Dobrú chuť! |
Čo sa vám hodí pri príprave koláča?
Na upečený korpus môžete využiť akýkoľvek džem, ale najlepšie chutí s malinovým alebo kyslastým marhuľovým. Na polevu využijete mandľový krém, resp. maslo, ktoré nájdete aj v našej ponuke.
Páčili sa vám naše recepty? Podeľte sa o ne s priateľmi na sociálnych sieťach a šírte chutné inšpirácie ďalej. |
Ako sa vám článok páčil?