Zlomí slovenský rekord? Plavkyňa Soňa Rebrová pláva za čistejšie rieky bez plastov

Zlomí slovenský rekord? Plavkyňa Soňa Rebrová pláva za čistejšie rieky bez plastov

Zuzana Holubcová 24. 8. 2021

Soňa Rebrová je amatérska plavkyňa, ktorá sa plávaniu začala venovať pred troma rokmi. Preplávala kanál La Manche formou štafety a toto leto má ambíciu preplávať 6 slovenských priehrad, aby upozornila na odpad v našich jazerách a vodných tokoch. So Soňou sme sa zhovárali o jej podpore pre projekt Za živé rieky aj o jej ambíciách do budúcnosti.

Soňa, bývalým povolaním ste novinárka. Ako ste sa dostali k profesionálnemu plávaniu?

Vždy som rada plávala, ale nebol na to čas. Keď som pred štyrmi rokmi začala otužovať, zistila som, že sú súťaže v zimnom plávaní, tak som sa do nich zapojila a vždy som bola druhá alebo tretia. Tak som si povedala, že budem plávať aj v lete a skúsim diaľkové plávanie a zatiaľ sa mi v ňom darí. Nemám síce takú rýchlosť, ako profesionálni plavci, ale stále trénujem a vytrvalosť mám dobrú.

Prečo ste sa rozhodli zapojiť do iniciatívy Za živé rieky?

Známa moderátorka Lenka Vacval behá a vďaka svojmu behaniu vlani vyzbierala celkom peknú sumu na choré deti. Preto som si povedala, že keď mám plávať a môžem pritom niekomu pomôcť, prečo to neurobiť? A keďže voda je môj živel, čo iné podporiť, ako rieky a ich čistotu a život v nich?

Podporte čistenie riek na Slovensku

Ktoré priehrady na Slovensku ste už preplávali a ktoré sa ešte len chystáte?

Zatiaľ som preplávala Sĺňavu (5 km), vodnú nádrž Kráľová (65 km), Oravskú priehradu (14 km) a Liptovskú Maru (8 km). Ešte mám pred sebou dve priehrady na východe, a to Zemplínsku Šíravu (10 km) a Veľkú Domašu (12 km).

Už to niekto pred vami dokázal?

Predo mnou plával priehrady diaľkoplavec Ivan Gazdík. On preplával štyri, ja som si ich naplánovala šesť, nech je to zaujímavejšie. Ale neviem o tom, že by priehrady preplávala žena, určite nie ako oficiálne registrovaný rekord. Určite občas nejaká v rámci tréningu nejakú z tých priehrad zaplávala, ale preplávanie šesť priehrad za jedno leto ešte nebolo oficiálne potvrdené.

Aký bol najdlhšie preplávaný úsek na Slovensku?

Najdlhšia priehrada, ktorú som plávala, bola Oravská priehrada, trvalo mi to šesť hodín a bol to naozaj zaberák. Samozrejme, výkonnostní plavci plávajú 10 km denne bežne, ale ja som v detstve nechodila na plávanie, takže pre mňa ako „človeka z ľudu“, ktorý sa venuje plávaniu ako koníčku, je to naozaj pekný výkon, na ktorý som patrične hrdá.

Ako by ste zhodnotili stav týchto priehrad, čo sa týka odpadu? Stretli ste sa s väčším množstvom plastového či iného odpadu v našich vodách?

Samozrejme, dnes sú už odpady v našich riekach bežnou súčasťou :-( Sem-tam naberiete do rúk igelit, občas máchnete do plastovej fľaše. Aj preto napríklad z mojich plánov plávania vypadol Ružín, ktorý je známy množstvo odpadu. V súčasnosti sú na ňom dve hrádze zachytávajúce odpad – neviem, ako by som cez ne a odpadky v nich zachytené mohla preplávať. Najviac odpadu sa ale zdržiava pri brehoch priehrad, medzi konármi, v kríkoch, ostrovčekoch – všade tam, kde má voda prekážku..

Na jeseň v roku 2020 ste preplávali kanál La Manche v rámci ženskej štafety. Aký to bol zážitok?

Bol to naozaj veľký zážitok. Čím bola preplavba bližšie, tým boli vlny v mojich očiach väčšie, prúdy dravejšie, a vzdialenosť väčšia :-) Napokon však preplávanie prebehlo bez väčších problémov, vlny boli zvládateľné, dokonca sa pri nás pristavili migranti, ktorých sme museli ale poslať preč, lebo by sme museli preplavbu ukončiť. A keď sme sa po 12 hodinách a 40 minútach dostali k francúzskemu brehu, boli sme dojaté. Zážitok na celý život.

V zime ste preplávali Dunaj, keď mal teplotu 2,5 stupňa. Akú prípravu si vyžaduje plávanie v tak chladnej vode?

Určite je potrebná dlhšia otužilecká príprava, nielen stáť vo vode a držať ruky nad vodou, ale v nej aktívne plávať. Preplávať Dunaj môžu len tí, čo prejdú testom, nesmie ísť plávať len tak hocikto. Otužilci musia vo vode pod 5 stupňov zaplávať aspoň pol kilometra s tým, že nesmú byť dezorientovaní, musia to zaplávať do 15 – 20 minút, a sami vyjsť z vody. Ak to zvládnete, môžete to ísť skúsiť, samozrejme, s otužileckým klubom, ktorý to organizuje. Ja som vtedy zaplávala cez Dunaj s prúdom 1,7 km za 22 minút, vo vode 2,5 stupňa. Pamätám si, že to bol 13. január, trochu som sa toho čísla bála. Ale nakoniec to bolo super, ani zima mi nejaká veľká nebola :-)

Čo je vaším snom do budúcnosti?

Môj sen je ďalej plávať, trénovať, prinášať svojim plávaním radosť druhým, pomáhať, inšpirovať ostatných ľudí, čo radi plávajú, nech sa zlepšujú, nech si plnia svoje plavecké sny. A možno sa mi časom podarí zaplávať aj môj tajný plavecký sen, skúsiť zvládnuť zaplávať „maratón“, teda 40 km. Nechám to na osud a zdravie, čo mi dovolia a doprajú.

Chcem prispieť na čisté a živé rieky

Ako sa vám článok páčil?

Zuzana Holubcová

Som spoločenský introvert a snáď ešte viac než písať milujem debatovať. Rada objavujem miesta s autentickým geniom loci a bohom zabudnuté dedinky, v ktorých dáva líška dobrú noc (a krčmár pozná každého po mene). Nikdy ma neprestane udivovať, v akej krásnej krajine to žijem a vždy, keď odchádzam, teším sa na chvíľu, kedy sa budem môcť vrátiť. 

Hore