Vylaďte chuť jedla chilli omáčkami: Recept na grilovaný špíz s tempehom, tortillu i plnený batát

Vylaďte chuť jedla chilli omáčkami: Recept na grilovaný špíz s tempehom, tortillu i plnený batát

Zuzana Holubcová, Paulína Slávová 27. 8. 2021

Rozpáľte to v kuchyni a inšpirujte sa receptami, v ktorých tú správnu chuť jedlu dodá chilli omáčka. Tieto tri jedlá si zamilujú i tí, ktorí pikantné jedlá obchádzajú z diaľky. Správne zvolená a s mierou pridaná chilli omáčka totiž dokáže pozdvihnúť chuť pokrmu na tanieri o úroveň vyššie.

Grilované špízy s tempehom a zeleninou

Suroviny

  • tempeh natural
  • červená paprika
  • cuketa
  • arašidový olej
  • chilli omáčka na záverečné ochutenie

Tempe alebo tempeh je výrobok zo sóje, ktorý sa vyrába kultivovaním a kvasením sójových bôbov. Obsahuje vitamín B12 a používa sa ako náhrada mäsa. Tempeh je pôvodom z Indonézie a preto sa zvykne tiež označovať ako „indonézske mäso.“ Vďaka obsahu bielkovín a proteínov je obľúbenou potravinou aj pre športovcov. Obsahuje tiež minerály ako inerály ako vápnik, fosfor, horčík či železo.

Kúpite ho v špecializovaných obchodoch čerstvý, chladený, ale aj mrazený. Tempeh natural je dobré ochutiť a tepelne upraviť, môžete však použiť aj tempeh, ktorý je marinovaný alebo údený. Jeho prednosťou je, že je dobre stráviteľný a nevyžaduje si dlhú tepelnú úpravu.

Postup

Na špajdle striedavo napichneme cuketu, červenú papriku a kúsky tempehu. Zapneme kontaktný gril alebo rozpálime grilovaciu panvicu. Jemne potrieme arašidovým olejom, poukladáme špízy a necháme zhruba 15 min. grilovať. Samotné špízy pred grilovaním môžme natrieť tiež. Počas grilovania otáčame. Upozorňujeme, že vôňa horúceho arašidového oleja z grilu je hmm… prudko návyková! Hotové špízy podávame s chilli omáčkou, napríklad rakytníkovou.

Tortila s mäsom, zeleninou a chilli omáčkou

Toto jedlo je vhodné aj pre začiatočníkov či príležitostných kuchárov. Oceníte ho, aj keď nechcete za kuchynskou linkou stráviť veľa času. Jeho prednosťou je, že suroviny si môžete nakombinovať podľa ľubovôle, trebárs aj podľa toho, čo nájdete doma v chladničke.

Suroviny

  • tortilla
  • kuracie prsia
  • olivový olej
  • citrón
  • zelenina podľa chuti
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • chilli omáčka

Postup

Hotovú tortillu trochu nahrejeme, natrieme chilli omáčkou a na tortillu poukladáme zeleninu podľa vlastnej chuti. Zvoliť môžete napríklad kúsky ľadového šalátu, nakrájanú šalátovú uhorku, cherry paradajku či kúsky čerstvého avokáda. Pridať môžete aj sterilizovanú kukuricu či nakrájané zelené alebo čierne olivy.

Kuracie osoľte a okoreňte, pokvapkajte olivovým olejom a šťavou z citróna (môžete použiť aj gyros korenie). Len krátko opečte na grilovacej panvici. Po vytiahnutí nakrájajte na menšie kúsky, poukladajte na tortillu a starostlivo zabaľte. Takúto pochúťku si môžete so sebou zobrať aj na výlet, stačí ju zabaliť ho alobalu a chutné jedlo vám vydrží pomerne dlho teplé.


Plnený batát

Tento recept sa dá pripraviť ako pre vegánov tak aj pre „mäsožravcov.“ Jeho príprava nie je zložitá a časoch núdze stačí mať doma zemiaky, s plnkou môžete rôzne experimentovať. V našom recepte sme skombinovali červenú fazuľu s mletým mäsom a kukuricou, ale ako plnku môžete vyskúšať aj tieto kombinácie:

  • opražená cibuľka a slaninka + vajíčko + syr čedar
  • červená paprika + paradajka + kukurica + nastrúhaný syr (eidam alebo ešte lepšie čedar)
  • čierne olivy + mozzarela + sušené paradajky + čerstvá bazalka + nastrúhaný parmezán
  • tuniak v konzerve + červená cibuľka + biely jogurt + koriander + soľ +chilli + limetka

Suroviny

  • 4 batáty (na dve porcie)
  • olivový olej
  • 1 ks červená cibuľa
  • mleté mäso (vegan alebo mix bravčového+hovädzi­eho)
  • kokosový cukor
  • kukurica
  • uvarená červená fazuľa (môžete použiť aj z konzervy)
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • chilli omáčka
Batáty sú veľmi všestrannou potravinou. Na rozdiel od zemiakov majú sladšiu chuť, preto sa prezývajú aj sladkými zemiakmi. Batáty pripravené v šupke obsahujú množstvo cenných látok – vitamíny A, B, C, E i minerálne látky. Majú o niečo viac kalórií než bežné zemiaky, avšak nutrične sú veľmi bohaté.

Zo zdravotných účinkov sa im pripisuje vplyv na posilnenie imunity, trávenie, pomáhajú tiež pri strese a úzkosti. Vďaka obsahu draslíka majú sladké zemiaky tiež priaznivý vplyv na zníženie krvného tlaku. Jedna porcia pečeného batátu pokryje takmer polovicu dennej potreby vitamínu C.

Postup

Batát aj so šupkou upečieme vcelku v rúre pri teplote 180 stupňov Celzia. Doba pečenia bude závisieť od veľkosti sladkého zemiaku, zhruba od 40 do 50 min. Počas pečenia kontrolujeme, či je už batát mäkký.

Medzitým si nachystáme zmes na plnenie. Na panvici si opražíme na olivovom oleji červenú cibuľku a po chvíli pridáme 2 lyžice kokosového cukru. Hneď pridáme vegánske mleté mäso (prípadne mix bravčového a hovädzieho mäsa) a chvíľu opekáme. Pridáme kukuricu a varenú červenú fazuľu, soľ a korenie. Opekáme ešte pár minút a potom stiahneme z ohňa.

Keď je zemiak upečený, rozkrojíme ho tak, aby naspodku ostal vcelku. Dovnútra vložíme pripravenú zmes a polejeme chilli omáčkou. Ihneď podávame.

Páčil sa vám tento článok? Podeľte sa o recept aj s priateľmi na sociálnych sieťach.

Ako sa vám článok páčil?

Zuzana Holubcová

Som spoločenský introvert a snáď ešte viac než písať milujem počúvať. Rada objavujem miesta s autentickým geniom loci a bohom zabudnuté dedinky, v ktorých dáva líška dobrú noc (a krčmár pozná každého po mene). Nikdy ma neprestane udivovať, v akej krásnej krajine to žijem a vždy, keď odchádzam, teším sa na chvíľu, kedy sa budem môcť vrátiť.

Paulína Slávová

Milujem kreatívne a zdravé varenie a už od puberty skúšam tvoriť rôzne zdravé recepty. Moja vášeň neušla pozornosti kolegov, ktorí ma ukecali, aby som tie naj recepty pre vás pripravila aj vo forme videí. Pozývam vás teda ku mne do kuchyne a dúfam, že vám bude chutiť!

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!