Veľkonočná baba alebo plnka 3x inak: s údeným, pečienkou či ryžou

Veľkonočná baba alebo plnka 3× inak: s údeným, pečienkou či ryžou

Veľkonočnú babu, alebo ak chcete veľkonočnú plnku či kuklu pečieme v našej rodine často aj mimo Veľkej noci. Toto tradičné veľkonočné jedlo u nás až také tradičné nebolo, spoznala som ho až keď som sa sama začala zvŕtať v kuchyni. Stačil jeden hryz a vedela som, že baba mi raz do roka stačiť nebude!

Na Veľkú noc je však baba ideálna, pretože pracuje s tým, čoho máme všetci v chladničke nadbytok- s údeným mäsom a vajíčkami. V článku nájdete babu na tri spôsoby. Vyskúšajte klasickú veľkonočnú babu s údeninou, bezlepkovú veľkonočnú babu s ryžou a veľkonočnú babu s pečienkou.

Dobre vedieť: Baby som piekla v pekáči s rozmerom 20×35 cm. Ak ich chcete piecť v klasickom veľkom pekáči, váhu aj množstvo surovín vynásobte dvomi.

Veľkonočná baba s údeninou

Vo veľkonočnej babe nesmie chýbať zelená farba, ktorá symbolizuje príchod jari. Pridajte do nej mladú cibuľku, petržlenovú vňať alebo špenátVo veľkonočnej babe nesmie chýbať zelená farba, ktorá symbolizuje príchod jari. Pridajte do nej mladú cibuľku, petržlenovú vňať alebo špenát

Budeme potrebovať:

  • 250g údeniny
  • 5 rožkov (alebo 250 g iného pečiva)
  • 5 vajec
  • Mladá cibuľka
  • Petržlenová vňať
  • Cesnak
  • 1dcl mlieka
  • soľ, korenie, muškátový oriešok, majoránka

Postup:

Vo veľkom hrnci si uvaríme údeninu. Platí tu známa rovnica – každé kilo mäsa by sa malo variť 1 hodinu. Na babu budeme potrebovať približne 250g, takže si z toho veľkého kilového mäsa pekne odrežte menší kúsok. Kým sa mäso varí, nakrájajte si na drobné štvorčeky rožky. Zalejte ich 3dcl tekutiny, najlepšie 1,5 dcl mlieka a 1.5 dcl vývaru z mäsa. Ak nemáte vývar, postačí samotné mlieko.

Oddeľte si žĺtka od bielkov. Nakrájajte údeninu na drobné kocky a pridajte ju do misy k rožkom. Pridajte aj nadrobno nakrájanú mladú cibuľku, ideálne aj so zelenými časťami, nasekanú petržlenovú vňať, žĺtka, pretlačený cesnak a koreniny. Zmes premiešajte.

Bielka vyšľahajte v inej miske a opatrne vmiešajte do zmesi. Zmes vylejte do vymasteného pekáča vysypaného strúhankou. (Ak si to chcete uľahčiť, pokojne použite papier na pečenie. Ale prídete o skvelú chrumkavú kôrku) Babu pečte na 160 stupňoch približne 50 minút.

Náš tip: Veľkonočná baba chutí bez debaty najlepšie s kyslou uhorkou. Ale vyskúšať môžete aj iné kyslé pochúťky, chren alebo jogurtový dip.

Tradícia veľkonočnej baby

Veľkonočná baba je skvelá aj teplá, ale hádam ešte lepšia je studenáVeľkonočná baba je skvelá aj teplá, ale hádam ešte lepšia je studená

V mnohých domácnostiach na Slovensku je veľkonočná baba prvým mäsitým jedlom, ktoré sa konzumuje po veľkom 40-dňovom pôste. Gazdiné ju vypekajú na Bielu sobotu, a prvýkrát sa koštuje po zotmení, keď sa zvony na kostoloch konečne rozozvučia.

Veľkonočná baba sa vypeká v poriadnych množstvách, ako takmer všetko na Veľkú noc a preto často ostane až do pondelka. Pochutnajú si tak na nej aj kúpači.

Veľkonočná baba s ryžou/ bez lepku

Veľkonočná baba je hotová vtedy, keď chytí krásnu zlatistú farbuVeľkonočná baba je hotová vtedy, keď chytí krásnu zlatistú farbu

  • 250g údeniny
  • 2 bezlepkové rožky (alebo 100 g iného pečiva)
  • 5 vajec
  • 150 g Ryže
  • 200 g čerstvého špenátu
  • Cibuľa, cesnak
  • Petržlenová vňať
  • Olej
  • 1dcl mlieka
  • soľ, korenie, muškátový oriešok, majoránka

Postup:

Uvarte si ryžu klasickým spôsobom, nechajte ju vychladnúť. Cibuľku nakrájajte na drobno a opražte na oleji. Keď je krásne zlatistá, sparte na nej listy čerstvého špenátu. Rožky nakrájajte na malé kocky a zalejte ich 1dcl mlieka. Nakrájajte uvarenú údeninu na kocky. Oddeľte žĺtka od bielkov. Do misy k rožkom pridajte vychladnutú ryžu, žĺtky, cibuľku so špenátom, údeninu, pretlačený cesnak, nasekanú petržlenovú vňať a koreniny. Premiešajte.

Bielka vyšľahajte a opatrne vmiešajte do zmesi. Zmes vysypte do vymasteného pekáča vysypaného kukuričnou strúhankou alebo vystlaného papierom na pečenie. Babu pečte na 160 stupňoch približne 50 minút.

Náš tip: Veľkonočná baba bez mäsa

Veľkonočná baba sa dá samozrejme ukuchtiť aj bez mäsa. Výborne chutí ak do nej pridáte sušené hríby alebo čerstvé šampiňóny. Určite však nezabudnite pridať opraženú cibuľku!

Veľkonočná baba s pečienkou

Veľkonočná baba s pečienkou uspokojí aj toho najnáročnejšieho stravníkaVeľkonočná baba s pečienkou uspokojí aj toho najnáročnejšieho stravníka

  • 250g kuracej pečene
  • 5 rožkov (alebo 250 g iného pečiva)
  • 5 vajec
  • Cibuľa, cesnak
  • Petržlenová vňať
  • Olej
  • 2dcl mlieka
  • soľ, korenie, muškátový oriešok, majoránka

Na oleji opražte cibuľku. Pridajte pečienku nakrájanú na drobno. Okoreňte, ale nesoľte, pečienka by stvrdla. Osoľte ju až keď je hotová. Nakrájajte na kocky rožky, zalejte ich mliekom. Vychladnuté pečienku pokrájajte na menšie kúsky a pridajte k rožkom. Oddeľte žĺtka od bielkov, žĺtka pridajte k zmesi spolu s nasekanou petržlenovou vňaťou, pretlačeným cesnakom a koreninami.

Bielka vyšľahajte a opatrne vmiešajte do zmesi. Zmes vysypte do vymasteného pekáča vysypaného strúhankou alebo vystlaného papierom na pečenie. Babu pečte na 160 stupňoch približne 50 minút.

Pozrite si aj ďalšie veľkonočné inšpirácie na Zľavomate. Naučte sa napríklad pliesť korbáč z prútia!

Ako sa vám článok páčil?

Katarína Pivarčiová

Som hrdou mamou dvoch detí, troch knižiek a jedného voňavého bylinkového záhonu. Milujem dobré víno, pokojný život na vidieku a príbehy, ktoré ma emocionálne vyžmýkajú. Rada ich čítam, rada ich píšem, ale ich prežívanie radšej nechám na druhých. 

Hore