Varíme hravo, zdravo a pre celú rodinu

Varíme hravo, zdravo a pre celú rodinu

Denisa Javorčeková 3. 4. 2019 Zdieľať

Čo budeš variť? Čo budeme jesť? Toto sú určite najčastejšie otázky, ktoré rodič dostáva, prípadne si kladie sám sebe snáď každý deň. Možností je milión, no overených receptov je občas ako šafranu.

Ja patrím do kategórie rýchly kuchár so zdravými potravinami a najmä v tomto období sa snažím ponúknuť svojej rodinke na tanier jedlo, ktoré je bohatšie na vlákninu, bielkoviny a vitamíny. Obliekajte zásterky, ideme na to:

Kurací šalát nasladko – suroviny uvádzam pre 2 osoby

  • 200 g kuracích pŕs
  • 120 g bieleho jogurtu
  • 20 g sušených brusníc
  • 20 g sušených hrozienok
  • hrsť mandľových lupienkov
  • čerstvý šalát
  • 1 jablko
  • štipka čierneho mletého korenia
  • štipka škorice
  • 1 lyžica medu
  • 2 čajové lyžičky balzamikového octu

Marináda na kuracie mäso: (kurkuma, sladká paprika, soľ, drvená rasca, cesnak, sušený majorán).

Mäsko si nakrájame na drobné rezančeky a namarinujeme, pokojne aj deň dopredu. Pokrájame si šalát, na kocočky nakrájame jablko, pridáme brusnice, hrozienka (ak sú veľké, krájame) a mandle. Zmiešame si jogurt, škoricu, balzamikový ocot, čierne korenie a vytvoríme si tak dressing. Mäsko si spracujeme a pred dokončením pridáme ešte med. Vytvorí sa jemná omáčka, ktorá chutí božsky. Pridáme dressing a následne všetko premiešame.

Podávam v tanieri vystlanom šalátovými listami, čo očarí hlavne malé deti. Šalát chutí super aj v teplom stave, aj za studena.

Cviklové rizoto – suroviny uvádzam pre 4 osoby

  • 100 g masla
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 3 cvikle
  • 1 dcl bieleho vína
  • 2 šálky ryže na rizoto
  • 100 g parmezánu
  • tymián
  • 200 g mäkkého kozieho syru
  • pýniové oriešky
  • soľ
  • čierne korenie

Cviklu očistíme, nakrájame na kolieska, rozložíme na plech, osolíme, okoreníme, pokvapkáme olejom, pridáme tymián a pečieme na 180 stupňoch do mäkka. Cibuľu nakrájame na jemné kúsky, osmažíme, pridáme lyžicu masla, nakrájaný cesnak, pridáme ryžu, čierne korenie, soľ a pražíme. Následne pridáme víno a miešame, kým ryža nevsiakne víno. Neskôr pridávame vývar po naberačkách približne 15 minút. Vmiešame upečenú cviklu, ktorú sme si rozmixovali s trochou vývaru a za stáleho varenia miešame cca 5 minút. Rizoto odstavíme a vmiešame zvyšok masla a posypeme parmezánom. Necháme odstáť 3 minúty. Neskôr všetko premiešame a podávame s opekanými pýniovými orieškami a kozým syrom.


Špaldová kaša – suroviny uvádzam na 1 tanier

  • 300 ml plnotučného mlieka (tí, ktorí majú intoleranciu laktózy môžu použiť mandľové mlieko alebo klasickú vodu)
  • 4 PL špaldovej krupice
  • 1 PL trstinového cukru
  • štipka pravej vanilky
  • škorica

Špaldovú krupicu nasypeme do studeného mlieka a necháme 10 minút napučať (nesypeme do horúceho mlieka či vody, lebo by mohli vzniknúť hrčky). Následne dáme variť, pridáme cukor, trošku škorice a pravej vanilky. Privedieme do varu a varíme 5 minút až kým nám nevznikne hustejšia kaša. Ak máme radi úplne hustú kašu, pridáme ešte o lyžicu krupice naviac. Kašu prelejeme do misky alebo tanierika, ozdobíme čokoládovými guľôčkami, grankom, posekanými orieškami, prípadne čímkoľvek chutným a zdravým.

Nezabúdajte, 100 ľudí – 100 chutí a preto aj tieto recepty si môžete variovať ľubovoľne podľa svojich mlsných jazýčkov. 

Denisa Javorčeková

Denisa Javorčeková

Som maminka dieťatka so zdravotným znevýhodnením. Nás však nič neodradí, úsmev na tvári si nenecháme vziať, pretože vďaka nemu zdolávame všetky prekážky. Ako rodinka nezastaviteľných spoznávame svet, aby sme synčekovi ukázali všetky krásy okolo nás. Riadime sa personalizovaným heslom: VŠETKO JE MOŽNÉ. NEMOŽNÉ TRVÁ LEN DLHŠIE.