
Cesnak, cibuľa, med, zázvor: poklady, ktoré na jeseň vyvážite zlatom
Keď sa u našich detí na jeseň objavia pre toto obdobie typické „soplíky“, automaticky siaham po mede, zázvore, cibuli, cesnaku a citróne. Patrí to k našej základnej výbave v boji proti bolesti hrdla či kašľu. Navyše je táto domáca medicína chutná a nezaťaží vašu peňaženku tak, ako návšteva lekárne. Tu je niekoľko receptov, ktoré pripravíte z pár základných surovín. Okrem toho, že dokážu uľaviť od nepríjemných príznakov nádchy, pôsobia tiež ako prevencia.
Aj keď je to iba prechladnutie či chrípka, doprajte si oddychový režim a dostatok tekutín.
Cibuľovo-medový sirup
Recept aj pre tie najlenivejšie gazdinky a sladký sirupček, ktorému moji krpci nevedia odolať. Cibuľu viem nakrájať už takmer poslepiačky, medu sa u nás zje na kilá a citrón je celoročný „must have“ tovar. Okrem toho je tento liečivý zázrak jediný prípad, kedy mi syn doslova s pôžitkom pochrúme niekoľko lyžíc cibule za sebou a prosí si „ešte“. Potrebujete:
- 2 cibule
- med
- 1 citrón
Cibule pokrájate nadrobno, dáte do čistého skleneného pohára napríklad od zaváraniny, prelejete medom (tak tri-štyri polievkové lyžice na dve cibule by mali stačiť) a šťavou z citróna. Nechajte uležať 3–4 hodiny, kým cibuľa pustí šťavu. Sirup dávkujte 3–4 krát za deň po polievkovej lyžici a skladujte v chladničke. Nenechajte ho tam však dlho – radšej si pripravte menšiu dávku na dva dni a po dvoch dňoch pripravte sirup čerstvý. Cibuľový sirup pomáha pri angíne, prechladnutí či zachrípnutí. Môžete ho užívať aj preventívne, pretože všetko, čo sa v ňom nachádza, je zdraviu prospešné.
Na cibuľový sirup stačia základné suroviny: cibuľa, med a citrón.
Prečítajte si, ako posilniť imunitu prirodzenou cestou
Aký med zvoliť?
Nie je med, ako med. Pri mede je obzvlášť dôležité, odkiaľ pochádza, čo sa v ňom vlastne nachádza a v akých podmienkach bol skladovaný. Je všeobecne známe, že naše slovenské medy majú svetovú kvalitu. Najlepšie je kúpiť med priamo od včelára, prípadne od seriózneho predajcu. Medy zo supermarketu pochádzajú často zo zemí mimo Európskej únie, pokojne sa vám teda môže stať, že si kúpite pochybnú zmes medov z Číny. Pančovaný med nie je žiadnou raritou, naopak – v rebríčku falšovaných potravín je dokonca med údajne v prvej desiatke.
Kvalitný med kupujte najlepšie priamo od včelára.
Pôvod medu zo supermarketu či z trhoviska je potom otázny a cena takéhoto medu bude pravdepodobne jedinou jeho prednosťou. Medu totiž škodia vyššie teploty, pretože ničia enzýmy a hodnotné látky v ňom. Nekvalitný med nemá so zdravou potravinou veľa spoločného – to môžete potom rovno sladiť obyčajným cukrom. Môže taktiež obsahovať prídavné látky, o ktoré v mede zrejme nestojíte – ako napríklad ryžový škrob, pridaný cukor či rôzne farbivá. Preto je vhodné nájsť si včelára, ktorému dôverujete a kúpiť si med priamo od neho. Lyžica medu denne by mala patriť na váš jedálniček asi tak ako denná dávka zeleniny či ovocia.
PÁR FAKTOV O CIBULI:
|
Zázvorový čaj
Na zázvorový čaj nedám dopustiť. Mám ho rada pre jeho chuť, ale zároveň mám overené, že skutočne pomáha. Akonáhle cítim, že na mňa niečo „lezie“, bežím do obchodu pre zázvor a do dvoch dní sa mi od prechladnutia výrazne uľaví. Zázvor sa neodporúča pre deti do 3 rokov, okrem toho by ich asi veľmi štípal na jazýčku, väčšie deti by ale mohli trochu čaju zvládnuť, prípadne skúsiť zázvor kandizovaný, teda obalený v cukre. Pozor – zázvor konzumujte s mierou (odporúča sa max. 4–5 gramov denne, čo sú zhruba dva centimetre hľuzy) a určite nie nalačno. Neodporúča sa ani diabetikom.
Na prípravu zázvorového čaju potrebujete:
- zázvor
- med
- citrón
Nastrúhajte alebo nakrájajte nadrobno asi polievkovú lyžicu zázvoru a zalejte pol litrom vriacej vody. Odporúča sa dobre umytý zázvor nastrúhať aj so šupkou, keďže pod ňou sa nachádzajú najviac cenné látky. Nechajte lúhovať 5, maximálne 10 minút. Preceďte, doslaďte medom podľa chuti a dochuťte šťavou z citróna. Pite po menších dávkach. S užívaním zázvoru to netreba preháňať, mohol by totiž spôsobiť žalúdočné ťažkosti. Tehotné ženy by ho mali užívať len v malých dávkach, prípadne sa mu počas tehotenstva vyhnúť.
Zázvorový čaj zahreje počas sychravých dní lepšie ako perina.
Môj tip: Zázvor je zdravý v akejkoľvek podobe. Čerstvý zázvor nie vždy v obchode zoženiete, preto je fajn na sychravé dni urobiť si alternatívnu zásobu – napríklad vo forme zázvorovej nátierky, nakladaného zázvoru, zázvorového shotu či žuvacích cukríkov, ktoré sú vhodné aj na prípravu hrejivého nápoja.
PÁR FAKTOV O ZÁZVORE:
|
Zdravá cesnaková nátierka
Cesnak je asi najznámejšie prírodné antibiotikum. Rovnako ako cibuľa obsahuje alicín, ktorý pôsobí proti vírusom a baktériám. Cesnak sa od nepamäti využíva ako prírodný liek proti prechladnutiu, pri zapálenom hrdle či kašli. Nejeden starší človek by vám povedal, že strúčik cesnaku denne patrí k zdravej strave. Pri tepelnej úprave stráca svoje účinky, preto je najvhodnejšie pripraviť si ho v surovej podobe. Ani s užívaním cesnaku to netreba preháňať, neodporúča sa skonzumovať denne viac než 2 strúčiky – môže byť veľmi ťažký na žalúdok.
Nenáročným spôsobom, ako ho zapracovať do jedálnička a podporiť tak organizmus v prevencii proti ochoreniu, je pripraviť si cesnakovú nátierku. V dobe, keď mnohí z nás pracujú doma osamote, nehrozí, že si pokazíte reputáciu u kolegov – pokojne si preto „voňavú“ cesnakovú nátierku bez zábran doprajte na raňajky či desiatu.
Vyhnite sa však majonéze či nátierkovému maslu a skúste si pripraviť zdravšiu alternatívu s tvarohom. Ako na to? Budete potrebovať:
- 150 g tvarohu (jemný alebo hrudkovitý, podľa toho, aký preferujete)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu kyslej smotany
- soľ
- mleté čierne korenie
- jarnú cibuľku alebo pažítku na ozdobenie
Cesnak pretlačte a zmiešajte v miske s tvarohom a kyslou smotanou. Ochuťte soľou a mletým čiernym korením. Podávajte napríklad na hrianky či nakrájané bagetky a ozdobte podľa ľubovôle šalátovou uhorkou, reďkovkou či plátkom paradajky.
PÁR FAKTOV O CESNAKU:
|
Máte chuť pripraviť si ešte niečo dobré či zdravé pod zub? Viac receptov nájdete na našom online magazíne v rubrike Varenie.
Ako sa vám článok páčil?