Rýchle desiate do školy? Tieto v koši neskončia!

Rýchle desiate do školy? Tieto v koši neskončia!

Gábi - recepty dětem Gábi – recepty dětem 11. 9. 2020

Čo dať deťom, aby sa poriadne najedli a desiata nezostala na dne batoha? Načerpajte inšpiráciu od Gábi, autorky úspešného českého blogu Receptydetem.cz. Prináša ťahák na najrôznejšie desiatové kombinácie, tak vyskúšajte jej tipy na zdravé desiate, ktoré deti milujú. Popri rýchlych receptoch prezradí i to, ako robí domáce pletenky.

Desiate podľa Gábi z Recepty dětem vás budú baviť

Je to tu zas. Škola, krúžky, školské akcie… a často dve desiate na každý deň. Jedna do školy, druhá do družiny. Možno sa bojíte, že vás nenapadne, čo stále dookola chystať. I preto som pre vás pripravila tento článok, ktorý si môžete vytlačiť trebárs ako ťahák do školy.

Desiate do školy chcú zmenu! Len tak budete mať istotu, že to deti nezačne nudiť a nebudú desiate ponúkať spolužiakom, nosiť ich domov alebo dokonca vyhadzovať do koša. Kto by tiež chcel jesť každý deň chlieb s maslom a šunkou… A tak pre vás mám hneď pri štarte množstvo kombinácií, ktoré môžete striedať.

Tento ťahák na desiate sa hodí na chladničku

Desiate s pečivom

  • Pečivo + lučina + plátok ľubovoľnej šunky (aspoň 90 % mäsa) + zelenina
  • Pečivo + lučina + kúsok údeného lososa + kôpor + uhorka
  • Pečivo + tvaroh + nasekaná pažítka + plátok ľubovoľnej šunky + zelenina
  • Pečivo + čerstvý syr + zelenina
  • Pečivo + maslo + plátkový syr + zelenina
  • Pečivo + domáca vajíčková pomazánka + zelenina
  • Pečivo + mrkvová pomazánka
  • Pečivo + tvarohová pomazánka
  • Pečivo + zeleninová pomazánka
  • Pečivo + tuniaková pomazánka
  • Pečivo + vaječná omeleta + zelenina

Palacinky, tyčinky, jogurty i zelenina

  • Slaná palacinka plnená lučinou/tvarohom/žervé a rukolou/paradajkami/šunkou
  • Repová palacinka plnená lučinou/tvarohom/žervé
  • Mini mozzarella + paradajky
  • Mini mozzarella + uhorky
  • Doma upečený muffin + jablko
  • Vianočka + domáci džem+ jablko
  • Biely jogurt + vločky + 1/2 banánu
  • Biely jogurt + domáca marmeláda
  • Biely jogurt + kúsky ovocia
  • Biely jogurt + študentská zmes/ďatle

Niečo pod zub: chutné a zdravé balíčky sušeného ovocia

  • Zdravé tyčinky
  • Kefírové mlieko + kúsok vianočky
  • Ovocný šalát
  • Sezónne smoothie
  • Zeleninový šalát

Pečivo voľte kváskové, pri tyčinkách pozor na zloženie

Ako pečivo odporúčam domáce, prípadne poctivé kváskové z obľúbenej pekárne. Striedať môžete chlieb, rožky, bagety, žemle, pletenky, toastový chlieb…

Lákavo vyzerajú rôzne müsli tyčinky a cereálie, ale v tomto prípade si dávajte pozor. Často totiž obsahujú prehnané množstvo cukru a celkovo nemajú práve extra slávne zloženie. Inak na zobkanie sa môžete obzrieť  po kvalitných mixoch orieškovovocia.

Do prípravy desiat zapojte deti 

Ak vám deti ešte nepomáhajú v kuchyni, tak to rýchlo napravte. Možno sa to nezdá, ale i taká „maličkosť“ hrá veľkú rolu. Aspoň u nás to tak funguje, že akonáhle pomáhajú deti s prípravou, tak sa na jedlo podstatne viac tešia. Zvlášť to platí pri pečení, kedy sa vyložene nemôžu dočkať, až to vychladne a budú môcť ochutnať výsledok svojej práce.

Začnite postupne. Napríklad len natieraním pomazánok/masla/lučiny… A potom dávajte deťom viac dôvery. Časom tak zvládnu nakrájať zeleninu, pečivo, upiecť si muffiny i pletenky. Naviac budete spoločne tráviť viac času.

Recepty podľa Gábi

Domáce pletenky 

Dobre vyzerajú a ešte lepšie chutia. O kom že je reč? Predsa o domácich pletenkách, ktoré vždy, keď doma upečieme, zmiznú rýchlosťou blesku.

Na pletenky si nachystáme:

  • 450 g hladkej múky
  • 300 g špaldovej múky hladko mletej
  • 400 ml mlieka
  • 100 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • 1 lyžičku soli
  • 40 g čerstvého droždia
  • 1 vajce na potretie
  • „niečo“ na posypanie: ľanové, sezamové, tekvicové, chia semienka, mak, hrubozrnnú soľ, celú rascu…

Pečieme pletenky

Ohrejeme si mlieko, aby bolo vlažné, a do nej rozdrobíme droždie. Vo väčšej mise zmiešame múky so soľou. Akonáhle nám vzíde kvások, pridáme ho do misy a rovnako tak rozpustené maslo a 2 vajcia.

Dôkladne miešame varechou alebo využijeme kuchynského robota. Ak nemáme robota, cesto ešte vyklopíme na pomúčenú dosku a poriadne ho spracujeme ručne. Potom ho presunieme späť do misy, zľahka posypeme múkou, prikryjeme čistou utierkou a dáme na teplé miesto kysnúť na 60 minút.

Po hodine kysnutia si ohrejem rúru na 180 °C. Z cesta si pripravíme 12 rovnako veľkých bochníkov, ktoré potom ešte rozdelíme vždy na 3 kusy. Z tých si vyváľame šúľky a tie zapletieme ako vrkoč do tvaru pletenky.

Naskladáme ich opatrne na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme obľúbenými semienkami. Pečieme zhruba 20 minút a starostlivo ich sledujeme, aby sa nám nepripálili. Po 20 minútach nám krásne zozlatnú, tak ich môžeme vybrať z rúry a chladiacu mriežku a nechať vychladnúť.

Rýchla tuniaková pomazánka

Rybacie pomazánky u detí celkom frčia, ale keď si prečítate zloženie tých z obchodu, tak sa niekedy nestačíte čudovať. Alebo teda aspoň ja jednoznačne. Pritom chutnú tuniakovú pomazánku pripravíte len z pár ingrediencií a ešte bude chutnejšia než tá kupovaná.

Na tuniakovú pomazánku potrebujeme:

  • 2 lučiny
  • 1 konzervu kvalitného tuniaka v olivovom oleji (odporúčam RIO mare)
  • 1 strúčik cesnaku
  • štipku čerstvej mletej soli
  • štipku čerstvo mletého korenia

Príprava pomazánky z tuniaka

V miske si vidličkou zmiešame tuniaka s lučinou. Ochutíme prelisovaným cesnakom, soľou a korením a dôkladne premiešame. A máme hotové.

Pomazánka so sušenými paradajkami

Ďalšia super rýchla pomazánka, ktorú máte pripravenú a natretú za pár minút. Takže ju zvládnete nachystať pokojne i ráno.

Suroviny na paradajkovú pomazánku:

  • 1 tučný tvaroh vo vaničke
  • 8 sušených paradajok v oleji
  • štipka čerstvo mletej soli
  • 3 lístky bazalky

Zmiešajte pár ingrediencií a máte pomazánku

V miske zmiešajte tvaroh a na malé kúsky nakrájajte sušené paradajky. Pridajte pár kvapiek oleja, v ktorom boli paradajky. Ľahko osoľte a primiešajte nadrobno nakrájanú bazalku.  

Šunková pomazánka

Klasika našich detských rokov, nemyslíte? Každopádne nezabúdajte a  to, že i keď je to pomazánka, do ktorej sa dá „všetko schovať“, tak voľte len kvalitné suroviny.

Na šunkovú pomazánku si nachystáme:

  • 150 g kvalitnej bravčovej šunky (aspoň 90 % mäsa)
  • 1 kelímok prírodného žervé
  • 2 polievkové lyžice bieleho jogurtu 

Stačí rozmixovať a máte to hotové

Skutočne je to tak jednoduché. Šunku nakrájajte na kúsky, dajte spoločne so zvyšnými ingredienciami do vyššej nádoby a tyčovým mixérom rozmixujte na penu.

Soľ nie je potrebná – šunka i žervé soľ obsahujú a tá bohato stačí. Ozdobiť potom môžete pomazánku napr. nakrájanou pažítkou alebo žeruchou.

Tip: Každú z uvedených pomazánok odporúčam doplniť o zeleninu.

Kefírové muffiny s čokoládou 

Bez sladkej bodky by to asi nešlo. Ale i keď sa hovorí „sladká bodka“, tak zas tak sladká byť nemusí, a dokonca sa obídete i bez klasického cukru.

Na muffiny si pripravíme:

  • 250 g špaldovej múky hladko mletej
  • 3 kávové lyžičky kypriaceho prášku do pečiva bez fosfátov
  • 200 ml kefíru bez príchute
  • 3 hrste vykôstkovaných sušených ďatlí
  • 80 ml slnečnicového oleja
  • 2 vajcia
  • 1 tabuľku čokolády (70%) 

Pečieme muffiny na desiatu

Ako prvé si namočíme vykôstkované ďatle do kefíru a ohrejeme rúru na 180 °C. Ďatle takto necháme namočené 10 minút a potom ich rozmixujeme spoločne s kefírom tyčovým mixérom.

Vo väčšej miske zmiešame múku a kypriaci prášok. Pridáme rozmixované ďatle s kefírom, olej a vajcia a všetko dôkladne premiešame.

Ako posledné nalámeme do cesta na kúsky čokoládu a plníme do pripravených košíčkov. Pečieme zhruba 15–20 minút a po vytiahnutí z rúry necháme vychladnúť.

Desiatové tipy na záver 

  • Pitie → Zatiaľ o ňom nič nezaznelo, čo sa musí napraviť. Pitný režim je dôležitý. Niektoré školy majú k dispozícii nápojové automaty, ale ideálne by si mali deti vystačiť s vodou. Striedať to môžeme s čajom, poctivými sirupmi, rozriedeným džúsom a tiež muštom.
  • Balenie desiat → Aby ste šetrili nielen svoje financie, ale i životné prostredie, tak odporúčam vyhnúť sa úplne baleniu do mikroténových sáčkov. Miesto toho nakúpte buď kvalitné krabičky, voskované obrúsky, prípadne látkové sáčky. Tie môžete používať opakovane.
    • Neignorujte sezónu → Na jar doprajte deťom množstvo reďkoviek, hrášku, mladej mrkvičky a ďalších dobrôt. Naopak na jeseň a v zime sa zamerajte na koreňovú zeleninu, uskladnené jabĺčka, hrušky a doma pripravené kompóty a marmelády.
    • Pripravujte pre celú rodinu → Pomazánky a ďalšie dobroty nemusíte pripravovať len deťom. Môžete všetko pripraviť vopred a dať si časť už na večeru alebo si vziať desiatu so sebou do práce.

Článok bol prevzatý z českého originálu z online magazínu partnerskej spoločnosti Slevomat.

Ďalší recept od autorky Gábi

Gábi - recepty dětem

Gábi – recepty dětem

Blogerka Gábi má dve deti, žije na dedine, má slabosť pre lokálne a sezónne suroviny, kvalitnú kávu, víno a dobré jedlo. Viac než šesť rokov píše blog Recepty dětem, tri roky po sebe bola v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD).