
Sladké zahriatie? Pripravte si s nami 4 lahodné vianočné nápoje

Všade svetielka, vianočná hudba, neopakovateľná atmosféra, … Áno, je tu magický čas Vianoc. Čas, kedy nám celý svet napovedá, že by sme mali spomaliť a plnými dúškami si užívať krásu sviatočných dní. Keď už však hovoríme o užívaní, plnými dúškami si nezabudnite vychutnať aj lahodné nápoje, ktoré zahrejú a prinesú tú pravú vianočnú pohodu. Ako ich však pripraviť? Prečítajte si 4 recepty na obľúbené sviatočné nápoje.
MILOVANÁ VIANOČNÁ KLASIKA – PUNČ
Ingrediencie (na cca 6 hrnčekov):
- 0,5 l čierneho čaju
- 1 l červeného vína (kto nemá rád príliš sladký punč, použite suché víno, kto si ho chce naopak prisladiť, odporúčam čerešňové, jahodové či podobné víno)
- 0,3 l rumu
- 2 ks celej škorice
- 7 ks klinčekov
- 4 PL medu
- trstinový cukor (je vhodný pre milovníkov sladkého punču, inak na osladenie stačí med)
- jablko, pomaranč či iné ovocie (na spodok pohára)
Postup:
V hrnci si uvaríme čaj, prilejeme víno a rum. Zohrievame na teplotu tesne pod varom (nesmie to vrieť). Pridáme škoricu, klinčeky. Nakoniec ešte pridáme med a dobre premiešame. Ochutnáme a podľa chuti prípadne dosladíme. Hrniec stiahneme z ohňa a hotový punč nalievame do pripravených pohárov, na spodok ktorých sme dali nakrájané ovocie podľa chuti.
Nemáte doma víno? To treba rýchlo napraviť!
ZAEXPERIMENTUJTE S CHAI LATTE
Ingrediencie (na 2 hrnčeky):
- 500 ml vody
- 6 semienok kardamónu
- 10 klinčekov
- ½ ČL kardamónu
- kúsok zázvoru
- 3 celé škorice
- 1 PL čierneho sypaného čaju
- 250 ml mlieka
- med na osladenie
Postup:
Do hrnca pridáme korenie, zázvor, zalejeme vodou a privedieme k varu. Necháme mierne prebublávať asi 5 minút, potom zmes stiahneme z ohňa, pridáme čaj a necháme ešte 5 minút postáť. Potom nápoj scedíme a rozlejeme ho do pohárov. Na záver ešte našľaháme mlieko, rozdelíme ho do pohárov s čajom a podľa chuti chai latte dosladíme medom.
Zohrejte sa počas zimy chutnými čajmi z celého sveta.
HUSTÁ HORKÁ ČOKOLÁDA SO ŠKORICOU
Ingrediencie:
- 50 g kvalitnej 70 % nastrúhanej tmavej čokolády
- 200 ml plnotučného mlieka
- ½ ČL mletej škorice
- 2 ČL trstinového cukru
- ½ ČL kukuričného škrobu rozmiešaného v troche vody
- 10 ks cukríkov marshmallow (na ozdobenie)
Postup:
V hrnci si zhrejeme mlieko a pridáme doň škoricu zmiešanú s cukrom. Necháme zovrieť a stiahneme z plameňa. Pridáme nastrúhanú čokoládu a miešame metličkou, kým sa rozpustí. Pridáme škrob rozmiešaný vo vode a ešte raz za stáleho miešania necháme zovrieť. Nalejeme do hrnčeka a pridáme cukríky.
Horká? Mliečna? S ovocím? Vyberte si svoju milovanú čokoládu!
PRIAM LUXUSNÝ VAJEČNÝ KOŇAK
Ingrediencie (na 1 fľašu):
- 5 žĺtkov
- 1/4 l kvalitného rumu, brandy alebo iného destilátu s najmenej 40 % alkoholu
- 300 g nesladeného kondenzovaného mlieka (minimálne 8 % tuku)
- 350 g kondenzovaného sladeného mlieka (minimálne 8 % tuku)
- 1 balíček vanilkového cukru
Postup:
Do misy dáme žĺtky, vanilkový cukor a vyšľaháme ich do hustej svetlej peny. Potom postupne primiešavame obe kondenzované mlieka a nakoniec vybraný alkohol. (Alkoholom nemusíme šetriť, slúži nielen na chuť, ale aj ako konzervant.) Koňak nepijeme hneď po uvarení – ten najlepší je mierne odležaný, kedy sa chute krásne prepoja a zjemnia. Nápoj skladujte v uzavretej (najlepšie sklenenej) fľaši v chladničke.
Za tento recept ďakujem našim kolegyniam z redakcie českého Slevomatu! :)
TIP: Chutný nápoj je jedna vec, no nezabúdajte aj na to, v čom ho budete servírovať. Vyberte si z ponuky hrnčekov na Zľavomate a majte tak úsmev na tvári s každým hltom! :)
Nezáleží na tom, ktorý z týchto nápojov si pripravíte. Dôležité je, aby ste čaro adventných dní strávili s tými, na ktorých vám záleží, v maximálnej pohode a najmä v zdraví!
Ako sa vám článok páčil?