
Domáca granola: raňajky 3× inak. Skúste recepty od foodblogerov!

Chrumkavá, voňavá a lahodná domáca granola sa teší stále väčšej obľube. Pripravte si ju doma aj vy! Stačí pár ingrediencií, rúra a uzatvárateľná nádoba. A aby sme vám prácu uľahčili, podelíme sa s vami o naše 3 najobľúbenejšie recepty na granolu s orechmi, ovocím i granolu pre vegánov.
Orechová granola s brusnicami podľa reBarbora's kitchen
Potrebujete:
- 400 g ovsených vločiek
- 100 g kešu orechov
- 100 g vlašských orechov
- 2 PL slnečnicových semienok
- 50 g kokosových plátkov
- 100 g brusníc
- 50 g hrozienok
- 3 PL medu
- 2 PL kokosového oleja (ak nemáte, nevadí)
- podľa chuti môžete pridať aj rôzne korenie – škoricu, vanilku, kardamóm, skvelý je aj kokosový cukor
Najskôr si predhrejte rúru na 160 °C. Zmiešajte dohromady všetky orechy, semienka a sušené ovocie, pridajte med aj kokosový olej a všetko poriadne premiešame. Môžete pridať aj rôzne korenia. Zmes preložte na pekáč vyložený papierom na pečenie a pečte približne 30 minút. Počas pečenia minimálne raz premiešajte. Vychladnutú granolu dajte do uzatvárateľnej nádoby, kde by vám mala vydržať cca mesiac.
Domáca vegan granola podľa foodblogerky From My Bowl
Potrebujete:
- ⅓ hrnčeka javorového sirupu
- ⅓ hrnčeka orechové masla (odporúčame maslo z nesolených mandlí)
- 1 ČL vanilkového extraktu
- štipku soli
- 1 ČL škorice
- 2 hrnčeky ovsených vločiek
- ½ hrnčeka tekvicových semienok
- ½ hrnčeka vlašských orechov
- ½ hrnčeka lúpaných mandlí
- ½ hrnčeka nesladených kokosových plátkov
- ⅓ hrnčeka sušeného ovocia alebo kúskov čokolády
Predhrejte rúru na 160 °C. Do misy dajte javorový sirup, orechové maslo, vanilkový extrakt, škoricu a soľ a všetko starostlivo premiešajte. Potom do zmesi pridajte ovsené vločky, tekvicové semienka, orechy, mandle a kokosové plátky, premiešajte a dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pomocou špachtle vytvorte na plechu rovnomernú vrstvu. Pečte cca 20 min., potom plech vyberte, zmes špachtľou premiešajte a následne pečte ďalších 6–7 min. Akonáhle plech vyberiete z rúry, okamžite zmes posypte čokoládovými lupienkami alebo sušeným ovocím a premiešajte. Nechajte granolu vychladnúť a studenú ju preložte do uzatvárateľnej nádoby.
Tip: Ak máte radi chrumkavejšiu granolu, skladujte ju v chladničke.
Granola s pekanovými orechmi podľa Karolíny Fourové
Potrebujete:
- 3 hrnčeky jemných ovsených vločiek
- 1 hrnček pekanových orechov
- ½ hrnčeka ľanových semienok (kvôli vitamínom skup. B a vit. E)
- ⅓ hrnčeka tekvicového semienka
- 3 PL javorového sirupu
- 2 PL olivového oleja
- sušená vanilka na špičku noža alebo semienka z jedného struku
- štipka soli
Vločky, semienka, soľ a orechy premiešajte vo veľkej mise. Rozpustite olej so sirupom, vanilkou, nalejte na vločkovú zmes a rukami dôkladne zmiešajte tak, aby sa každá vločka obalila. Nebojte, tekutina na to naozaj stačí. Pečieme rovnomerne rozložené na plechu vyloženom papierom na pečenie na cca 160 °C asi 25 min. Počas pečenia na plechu granolu občas premiešame, aby sa müsli nepiekli len zhora, ale opražili sa rovnomerne.
Prečítajte si rozhovor s trénerom Patrikom Čermákom o zdravej strave
Na domácu granolu si netrúfate?
Nie každý si s vareškou rozumie alebo má čas zháňať vanilkové struky. Uľahčite si prácu a kúpte si hotovú granolu či iné výživné jedlá od poctivých výrobcov!
Ako sa vám článok páčil?