
Pijete doma len instantnú kávu? Skúste zmenu a každý deň bude malý sviatok
Aj vy to máte tak, že káva je pre vás posvätný denný rituál, ktorý si nedáte za nič na svete vziať? Že aj keby všetky konferenčné hovory sveta na vašu hlavu padali, tak pauza na kávičku jednoducho musí byť? Ak áno, vitajte medzi nami kávoholikmi.
A teraz menšia podotázka: aj vám sa cnie za obľúbenou kaviarňou a neviete sa dočkať, kedy si privoniate k šálke vášho milovaného aromatického espressa a vychutnáte si každý jeden dúšok? Možno je čas zamyslieť sa, či sa nechcete posunúť o kávové zrnko ďalej a povýšiť svoj kofeínový pôžitok o level vyššie. Hoci aj v domácich podmienkach.
Aj vy sa hneď ráno tešíte na svoju prvú šálku kávy?
Trochu kávovej teórie
Espresso, ristretto, lungo, mocha, frappe, americano, au lait... Aj vám to znie ako rajská hudba? Kávu milujeme vo všetkých jej podobách a nielen pre jej chuť a vôňu, ale aj pre možnosť socializácie, ktorá je s ňou spojená a ktorá nám teraz tak veľmi chýba.
Hovorí sa, že „proti gustu žiadny dišputát,“ ale.. ALE nie je káva ako káva. Kofeínové uspokojenie nám síce prinesie aj granulovaná či prášková „neska“ z obchodu alebo „turek“ v horčičáku, ale ak cítite, že vaše chuťové bunky dychtia po káve z kategórie „nebíčko v papuľke,“ možno je čas otočiť stranu v knihe na novú kapitolu.
Spôsoby prípravy kávy
Zaliať vriacou vodou lyžičku zrnkovej či instantnej kávy je samozrejme pohodlné, rýchle, no pri káve sa naozaj vyplatí investovať trochu námahy do jej prípravy. Nemusí to byť taká veda, ako sa na začiatku zdá.
Poďme od piky: v našich končinách je najobľúbenejším spôsobom kávy (hlavne v kaviarňach a reštauráciách) espresso. Pripraviť si ho naozaj kvalitne vyžaduje kávovar na espresso, ktorý sa cenovo pohybuje v stovkách až tisícoch eur. Dôležitá je schopnosť dosiahnuť požadovaný tlak a ten tiež udržať. Okrem istej praxe a trpezlivosti si vyžaduje aj väčšie priestory v kuchyni. Na trhu je tiež celá rada kapsulových, automatických kávovarov či kávovarov na prekvapkávanú kávu. Ak si ešte nie ste istí, či je pre vás drahší kávovar to pravé orechové, môžete začať aj s dostupnejšími pomôckami.
Jednoduchým spôsobom prípravy filtrovanej kávy je tzv. french press, sklenená kanvička s piestom. Do tejto sklenenej kanvičky stačí nasypať pomletú kávu a zaliať ju horúcou vodou. Po pár minútach lúhovania len zatlačíte pomocou piestu usadeninu nadol a je to! Výhodou sú nízke obstarávacie náklady a prenosnosť, bohatá a plná chuť.
Ďalší nenáročný spôsob ako pripraviť kávu bez nutnosti vlastniť priestor zaberajúci kávovar, je moka kanvička. Áno, presne ten „samovar“ či „koťogo“, ktorý má vaša teta či babička roky pyšne vystavené na poličke a nedá naň dopustiť. Do spodnej časti umiestnite vodu, do strednej kávu, zaskrutkujete a postavíte na plyn či sporák. Vylúhovaná káva vybuble navrch do nádobky. Takto pripravená káva je veľmi silná a blízka espressu. Práve o to sa snažil jej vynálezca, Alfonso Bialetti – aby si aj obyčajní ľudia doma mohli pripraviť lahodnú kávu čo najpodobnejšiu espressu. Nenadarmo sa táto retro vychytávka preslávila po celom svete.
V oboch prípadoch budete potrebovať mlynček, aby ste si kávu doma mohli pomlieť, vybrať si môžete medzi ručným a mechanickým, ceny mlynčekov začínajú už od 5 eur. Čerstvo pomletá káva je zárukou, že nevyprchá aróma. Netradičnejšími spôsobmi prípravy kávy založenými na princípe filtrovania sú Aeropress, Chemex či Vákuum pot.
Arabica verzus Robusta
Svetový trh s kávou sa zameriava na dve odrody – Arabicu a Robustu. Z hľadiska botaniky ide o dva druhy kávovníka: Coffea Arabica (kávovník arabský) a Coffea Canephora (kávovník statný, robustný). Existuje medzi nimi niekoľko zásadných rozdielov v chuti, tvare zŕn, spôsobe pestovania i obsahu kofeínu. Zrná arabskej kávy sú ploché, viac predĺžené a obsahujú menej kofeínu, zato však dvakrát viac cukru.
Zrná kávy arabica (vľavo) a robusta (vpravo).
Pre Arabicu sú charakteristické sladké a ovocné tóny v chuti, možno aj preto je o niečo obľúbenejšia ako jej konkurenčná odroda..
Arabika je kvalitnejšia káva. Jej pestovanie je náročnejšie. Najkvalitnejšie arabiky rastú vo vysokých nadmorských výškach. Jej chuťový profil je oveľa pestrejší ako pri robuste. Robusta má vyšší obsah kofeínu a zväčša u nej prevláda zemitá chuť.
Robusta sa najviac využíva v kávových zmesiach alebo do instantných káv. Jej zrno kávy je trocha okrúhlejšie a menšie. Tento kávovník nie je tak náročný na údržbu, a preto je aj lacnejší. V porovnaní s Arabikou má káva Robusta výraznejšiu chuť a obsahuje takmer o 60 % viac kofeínu. Má horkejšiu chuť.
AKO NA KVALITNÚ KÁVU? PÝTAME SA PETRA ŠEBEŠČÁKA Z PRAŽIARNE FABBRICA COFFEE Má káva nejaké pozitívne účinky na organizmus? Kvalitná káva má viacej pozitívnych účinkov na náš organizmus. Má vysoký obsah antioxidantov, obsahuje aj vitamíny – B2 Riboflavín, B5, horčík, mangán, sodík. Kofeín zvýši váš fyzický výkon, praznivo stimuluje náš organizmus, mentálnu kondíciu a pamäť. Káva napomáha pri spaľovaní tuku. A káva vás robí šťastným. Čo je na pražení kávy vlastne dôležité? Je možné aj taký proces ako praženie kávy pokaziť a tým kávu znehodnotiť? Praženie je veľmi komplexný proces a trvá roky sa ho naučiť. Dôležitá je samozrejme vstupná surovina – zelená káva a kvalita pražiarne. Dôležité je správne kontrolovať teplotu zŕn a všetky fázy priebehu praženia od zeleného zrna až pochrumkavé zrnko kávy. Praženie sa dá určite aj pokaziť a niekedy aj veľmi rýchlo. Aké parametre musí spĺňať káva s prívlastkom výberová? Pojem výberová káva je známy skôr v odbornejších kruhoch a ide o výraz, ktorý pochádza z anglického „specialty coffee“ a definuje nadpriemerne kvalitnú kávu. Výberová káva môže existovať len vďaka oddanosti ľudí, ktorých životným poslaním je to, že kvalita má najvyššiu prioritu. Nie je to práca len jednej jedinej osoby, výberovosť sa dá dosiahnuť len vtedy, ak všetci členovia celého pestovateľsko – spracovateľského reťazca pracujú od začiatku do konca tak, že kladú dôraz na prísne štandardy kvality. Parametrov, ktoré musí spĺňať takáto káva je viac a líšia sa aj u medzinárodných asociácií, ktoré ich posudzujú, ale vo všeobecnosti môžeme povedať, že musí spĺňať nasledovné:
Dá sa aj chuť kávy vnímať zmyslami a popísať tak, ako keď someliér popisuje chuť vína? Určite to platí aj pri káve. Jej chuť je ovplyvnená samotným rastom kávovníka, spracovaním a konečným pražením. Veľký vplyv má poloha a nadmorská výška a spôsob pestovania kávovnika. Pri hodnotení kávy sa posudzujú aromatické a chuťové vlastnosti. Začína sa základnou chuťou, ktorá sa ďalej špecifikuje – napr. sladká-hnedý cukor-karamelizovaný hnedý cukor. Alebo ovocná chuť – sušené ovocie – hrozienka. Ako sa dá pripraviť dobrá káva v domácich podmienkach? Tu platia jednoducho zapamätateľné body:
Môže byť aj klasická instantná káva zo supermarketu chutná a kvalitná? NIE, nemôže. Instantná káva je obľúbená hlavne pre rýchlosť a jednoduchosť prípravy, ako aj stále rovnaký výsledok. V skutočnosti však ide skôr o lacný nápoj vyrobený z kávy, než o pravú kávu. Pochybné zloženie, pridávaná chémia nemá nič spoločné s kvalitnou a zdravou potravinou. Takáto „káva“, Vám skôr privodí bolesť žalúdka ako príjemný pôžitok. Keď si doma zalievame kávu, akou vodou je vhodné ju zaliať? Záleží samozrejme od spôsobu prípravy ale vo väčšine príprav platí teplota od 80 do 85 stupňov. Ako si vyberáte kávu do vášho obchodu? Káve sa venujeme už 17 rokov. Prešli sme dlhú cestu vzdelávania a chýb, tak ako každý, kto s touto komoditou pracuje. Práca s kávou je veľmi návyková a dokáže nejedného človeka vtiahnuť do svojho voňavého sveta. Tým sa stáva veľkou vášňou a častokrát až láskou, čo zároveň ženie človeka k stálej snahe napredovať s kvalitou. Náš tím vyberá rôzne odrody káv podľa sezónnosti, oblasti pestovania ako aj aktuálnej kvality úrody. Samozrejme, do tohto procesu vstupujú aj geopolitické problémy, nastupujúce choroby na plantážach a výskyt škodcov. Veľmi dôležité je správne skladovanie zelenej kávy počas transportu, aj preto spolupracujeme iba takým partnerom, ktorý má dlhoročné skúsenosti a dodržiava prísne hygienické pravidlá. |
Kontroverzná delikatesa – cibetková káva
Chcete skúsiť niečo naozaj „iné“ a výnimočné? Cibetková káva si nachádza svoje miesto u kávových fajnšmekrov, málokdo ju však ochutnal osobne. Dôvodom je nielen cena ale aj trochu exotický spôsob výroby tejto kávy. Kávové zrná totiž musia prejsť tráviacim traktom cibetky (konkrétne druh ovíjač škvrnitý), kde dochádza k ich fermentácii. Práve vďaka tomuto procesu získava cibetková káva svoju špecifickú chuť. A ako chutí? Nuž podľa milovníkov kávy ide o zážitok hodný jej ceny.
Cibetková káva mnohým pripomína odtiene chuti karamelu či čokolády.
Šálka plná antioxidantov: zelená káva
Svoju farbu získava vďaka tomu, že na rozdiel od klasickej kávy sa nepraží. Je výborná na chudnutie a detoxikáciu, vďaka antioxidantom ako je kyselina chlorogenová pomáha redukovať množstvo cukru v tele. Tým spomaľuje proces starnutia. Jej chuť je úplne iná než chuť kávy, na akú sme zvyknutí. Pripomína skôr zelený čaj a mnohí priaznivci si ju radi dochutia napr. kardamonom, škoricou či dokonca kokosom.
Zelená káva obsahuje cenné antioxidanty.
Ak ste si už vybrali, ostáva len jedno – dať si chvíľu pauzu a vytvoriť tú najzamilovanejšiu dvojicu na svete: Vy a vaša šálka kávy, tá obľúbená šáločka, ktorej sa nesmie nik iný dotknúť… Cítite to súznenie? Rozumiete si skvele aj bez slov a keď za oknom prší či sneží, niet príjemnejšej spoločnosti. Bude na tom asi zrnko pravdy, že káva nás robí šťastnejšími.
Rozšírte svoje kávové horizonty s našimi výberovými kávami
Ako sa vám článok páčil?