
Prerastá vám cuketa cez hlavu? Vyskúšajte 6 chutných receptov z cukety!
Víta vás na záhradke každé ráno nová a nová cuketa? Už ste vyskúšali takmer všetky overené recepty, ale vaša chladnička stále praská vo švíkoch? Vyskúšajte niektorý z týchto tradičných, ale aj menej tradičných receptov z cukety.
Pozor! Recepty sú vhodné aj pre ľudí, ktorý sa cukety zbaviť nepotrebujú. Len ju jednoducho milujú pre jej lahodnú chuť a univerzálne využitie. (To je aj môj prípad!)
Cestoviny s cuketou
Cuketa si veľmi dobre rozumie s mätou. Práve na túto kombináciu stavíme v tomto recepte.
- 2 mladé cukety
- 750 g cestovín
- 10–15 lístkov mäty
- Repkový a olivový olej
- 2 strúčiky cesnaku
- Čili
- 75 g parmezán
- Soľ
Cuketu nakrájame na tenké kolieska a prudko opražíme na štedrom množstve repkového oleja. Misku vystelieme papierovou utierkou a rozložíme na nej lístky mäty. Opraženú zlatistú cuketu vyberieme z panvice a naukladáme ju na papierovú utierku. Prebytočný olej ostane na utierke a cuketa sa zoznámi s mätou a vymenia si navzájom chuť.
Uvaríme si cestoviny podľa návodu, keď sú už takmer hotové, odoberieme do hrnčeka vodu z cestovín. Cestoviny precedíme.
Opäť si rozpálime panvicu, na lyžici olivového oleja opečieme dva celé strúčiky cesnaku. Ak máte radi štipľavé, pridajte aj čili. Keď začne cesnak rozvoniavať, pridáme k nemu cukety s mätou. Chvíľu restujeme, vyberieme cesnak a pridáme cestoviny. Do cestovín prilejeme vodu z cestovín a miešame, nech sa všetky chute krásne spoja.
Na záver pridáme parmezán a odstavíme. Cestoviny si na tanieri posypeme zvyšným parmezánom.
Náš tip: Namiesto parmezánu do cestovín môžete pridať buď cheddar alebo iný tvrdší zrejúci syr. Talianom to ale radšej nehovorte. |
Hrnčekový cuketový koláč
Z tohto koláča sa už stala obľúbená alternatíva koláča lenivej gazdinej. Príprava je krátka, zvládne ju aj nováčik. Jediná časovo náročnejšia úloha je strúhanie cukety. Potom už len miešate, meriate a netrpezlivo čakáte, kým sa koláč upečie.
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 hrnček cukru (najlepšie trstinového)
- 2 polievkové lyžice kakaa
- 2 kávové lyžičky perníkového korenia
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1/2 hrnčeka nasekaných orieškov/semienok/hrozienok
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 1 hrnček mlieka
- 3/4 hrnčeka repkového oleja
- 4 vajcia
Poleva
- 200 g horkej čokolády
- 200 ml smotany na šľahanie
Rúru si vyhrejeme na 160°C, pekáč vystelieme papierom na pečenie.
V jednej miske zmiešame všetky suché prísahy (múka, cukor, kakao, perníkové korenie, prášok do pečiva, oriešky), v druhej všetky vlhké prísady (cuketa, mlieko, olej, vajcia). Napokon obsah obidvoch misiek spolu dôkladne (ručne alebo mixérom) premiešame.
Masu vylejte na plech, zarovnajte a dajte piecť na približne 30–40 minút.
Horúcu smotanu nalejeme na nalámané kúsky čokolády. Počkáme 10 minúť a čokoládu rozmiešame. Polevu nalejeme na vychladnutý koláč a uhladíme.
Náš tip: koláč si môžete vylepšiť lekvárom, ktorý natriete na koláč ešte pred čokoládovou polevou. Výborne sa hodia kyselkavé lekváre, napríklad ríbezľový alebo malinový. |
Krémová cuketová polievka
Táto lahodná polievka sa stala evergreenom takmer každej slovenskej domácnosti. Stačí cuketa, niekoľko zemiakov, smotana a poriadny mixér.
Budeme potrebovať:
- Olej alebo maslo ghí
- 1 cibuľa
- 1 väčšia cuketa
- 6 zemiakov
- vývar (alebo gastronomické kacírstvo menom bujón)
- smotana (postačí na varenie)
- soľ, čierne korenie, cesnak
Na spodok hrnca nalejte olej alebo maslo, prípadne si ich nakombinujete v pomere 1:1. Opražte si cibuľku, keď začne na okrajoch hnednúť, pridajte cuketu nakrájanú na kocky. Ak nemáte nejaký ultra starý kus, šúpanie ani vydlabávanie jadierok nie je potrebné. Osoľte a okoreňte.
Opečenú cuketu zalejte vriacim vývarom alebo bujónom. Pridajte zemiaky a varte kým nezmäknú. Keď sú zemiaky hotové, pretlačte do polievky niekoľko strúčikov cesnaku, riaďte sa svojou chuťou (ja dávam zvyčajne 2). Do polievky vlejte smotanu a nechajte chvíľu povrieť.
Polievku vymixujte dohladka a podávajte so strúhaným syrom a opečeným chlebíkom.
Cuketová baba
Cuketová baba je skvelou alternatívou cuketových placiek, nemusíte ju vyprážať, upečie sa vám sama v rúre. Navyše je omnoho zdravšia ako placky.
- 1 väčšia cuketa (cca 500 g)
- 6 zemiakov
- 3 vajcia
- 100 g strúhanky
- 1 cibuľa
- 2–5 strúčikov cesnaku
- olej
- soľ, majoránka, čierne korenie
Rúru si predhrejeme na 170°C. Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme na oleji. Cuketu a zemiaky si nastrúhame, cesnak pretlačíme v lise. Prísady dáme do misky, pridáme vajíčka a soľ a koreniny. Do hmoty prisypeme strúhanku, ak sa nám hmota zdá príliš riedka, dosypeme jej viac.
Pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Zmes do neho vylejeme a dáme priecť približne 30 minút. Potom pekáč otvoríme a pečieme ešte 15 minút, aby baba chytila krásnu zlatistú farbu.
Náš tip: Do baby môžete pridať aj mäso. Údenina, slaninka, kúsok šunky, či klobásy – jednoducho hocičo, čo sa vám povaľuje v chladničke. |
Cuketová nátierka s vajíčkami
Cuketu dusíme, varíme, pečieme, málokedy ju konzumuje surovú. Tým sa pripravujeme o množstvo vitamínov, ktoré cuketa vo svojej prirodzenej forme obsahuje. V recepte na túto ultra zdravú nátierku budeme používať surovú cuketu.
- 1 cuketa
- 2–5 strúčikov cesnaku
- 3 vajíčka
- 200 g roztierateľného tvarohu
- 1 lyžička horčice
- soľ, čierne korenie
Cuketu nastrúhame na najjemnejšou strúhadle, osolíme a necháme postáť. Medzitým si na tvrdo uvaríme vajíčka, necháme ich vychladnúť. Bielka nadrobno nakrájame. Z cukety zlejeme tekutinu, primiešame do nej žĺtka, nakrájané bielka, tvaroh, cesnak a koreniny.
Natierame na chlebík či pečivo.
Náš tip: Cuketu v tomto recepte môžete aj tepelne upraviť . Stačí, ak ju 10 minút podusíte so soľou a 2 strúčikmi prelisovaného cesnaku |
Marinovaná zaváraná cuketa
Nestíhate ju jesť? Zavarte si ju! Na cukete si tak budete môcť pochutnať aj v zime.
- 4 cukety
- Soľ
- Ocot
- 500 ml oleja
- 5–10 strúčikov cesnak
- Bazalka, petržlenová vňať
- Korenie podľa chuti
Cukety nakrájajte na tenké plátky. Naukladajte ich do misky a dôkladne ich osoľte. Uložte do chladničky. Po 24 hodinách cuketu vyberte a vyžmýkajte. Opäť ju naukladajte do misky a zalejte ju octom. Dajte do chladničky na ďalších 24 hodín. Po tomto čase cuketu vyberte, opláchnite za zalejte nálevom.
Nálev: Nasekajte si na drobno bylinky – bazalku a petržlenovú vňať, pretlačte strúčiky cesnaku. Všetky ochucovadlá zalejte olejom. Ak chcete výraznejšie chuť, prisypte svoju obľúbenú zmes korenia alebo čili. Ochutený olej vylejte na cukety a premiešajte.
Zmes naplňte do zaváracích pohárov, dajte pozor, aby ste olejom nezašpinili vrch pohára, viečko by sa vám nemuselo chytiť. Sterilizujte pri teplote 90°C 15 minút.
Vyskúšajte aj výborné recepty z tekvice, ktoré si zamiluje celá rodina. Spísala ich pre vás Veron.
Ako sa vám článok páčil?