Prerastá vám cuketa cez hlavu? Vyskúšajte 6 chutných receptov z cukety!

Prerastá vám cuketa cez hlavu? Vyskúšajte 6 chutných receptov z cukety!

Víta vás na záhradke každé ráno nová a nová cuketa? Už ste vyskúšali takmer všetky overené recepty, ale vaša chladnička stále praská vo švíkoch? Vyskúšajte niektorý z týchto tradičných, ale aj menej tradičných receptov z cukety.

Pozor! Recepty sú vhodné aj pre ľudí, ktorý sa cukety zbaviť nepotrebujú. Len ju jednoducho milujú pre jej lahodnú chuť a univerzálne využitie. (To je aj môj prípad!)

Cestoviny s cuketou

Cuketa si veľmi dobre rozumie s mätou. Práve na túto kombináciu stavíme v tomto recepte.

  • 2 mladé cukety
  • 750 g cestovín
  • 10–15 lístkov mäty
  • Repkový a olivový olej
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Čili
  • 75 g parmezán
  • Soľ

Cuketu nakrájame na tenké kolieska a prudko opražíme na štedrom množstve repkového oleja. Misku vystelieme papierovou utierkou a rozložíme na nej lístky mäty. Opraženú zlatistú cuketu vyberieme z panvice a naukladáme ju na papierovú utierku. Prebytočný olej ostane na utierke a cuketa sa zoznámi s mätou a vymenia si navzájom chuť.

Uvaríme si cestoviny podľa návodu, keď sú už takmer hotové, odoberieme do hrnčeka vodu z cestovín. Cestoviny precedíme.

Opäť si rozpálime panvicu, na lyžici olivového oleja opečieme dva celé strúčiky cesnaku. Ak máte radi štipľavé, pridajte aj čili. Keď začne cesnak rozvoniavať, pridáme k nemu cukety s mätou. Chvíľu restujeme, vyberieme cesnak a pridáme cestoviny. Do cestovín prilejeme vodu z cestovín a miešame, nech sa všetky chute krásne spoja.

Na záver pridáme parmezán a odstavíme. Cestoviny si na tanieri posypeme zvyšným parmezánom.

Náš tip: Namiesto parmezánu do cestovín môžete pridať buď cheddar alebo iný tvrdší zrejúci syr. Talianom to ale radšej nehovorte.

Hrnčekový cuketový koláč

Z tohto koláča sa už stala obľúbená alternatíva koláča lenivej gazdinej. Príprava je krátka, zvládne ju aj nováčik. Jediná časovo náročnejšia úloha je strúhanie cukety. Potom už len miešate, meriate a netrpezlivo čakáte, kým sa koláč upečie.

  • 2 hrnčeky polohrubej múky
  • 1 hrnček cukru (najlepšie trstinového)
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 2 kávové lyžičky perníkového korenia
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1/2 hrnčeka nasekaných orieškov/semi­enok/hrozienok
  • 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
  • 1 hrnček mlieka
  • 3/4 hrnčeka repkového oleja
  • 4 vajcia

Poleva

  • 200 g horkej čokolády
  • 200 ml smotany na šľahanie

Rúru si vyhrejeme na 160°C, pekáč vystelieme papierom na pečenie.

V jednej miske zmiešame všetky suché prísahy (múka, cukor, kakao, perníkové korenie, prášok do pečiva, oriešky), v druhej všetky vlhké prísady (cuketa, mlieko, olej, vajcia). Napokon obsah obidvoch misiek spolu dôkladne (ručne alebo mixérom) premiešame.

Masu vylejte na plech, zarovnajte a dajte piecť na približne 30–40 minút.

Horúcu smotanu nalejeme na nalámané kúsky čokolády. Počkáme 10 minúť a čokoládu rozmiešame. Polevu nalejeme na vychladnutý koláč a uhladíme.

Náš tip: koláč si môžete vylepšiť lekvárom, ktorý natriete na koláč ešte pred čokoládovou polevou. Výborne sa hodia kyselkavé lekváre, napríklad ríbezľový alebo malinový.

Krémová cuketová polievka

Táto lahodná polievka sa stala evergreenom takmer každej slovenskej domácnosti. Stačí cuketa, niekoľko zemiakov, smotana a poriadny mixér.

Budeme potrebovať:

  • Olej alebo maslo ghí
  • 1 cibuľa
  • 1 väčšia cuketa
  • 6 zemiakov
  • vývar (alebo gastronomické kacírstvo menom bujón)
  • smotana (postačí na varenie)
  • soľ, čierne korenie, cesnak

Na spodok hrnca nalejte olej alebo maslo, prípadne si ich nakombinujete v pomere 1:1. Opražte si cibuľku, keď začne na okrajoch hnednúť, pridajte cuketu nakrájanú na kocky. Ak nemáte nejaký ultra starý kus, šúpanie ani vydlabávanie jadierok nie je potrebné. Osoľte a okoreňte.

Opečenú cuketu zalejte vriacim vývarom alebo bujónom. Pridajte zemiaky a varte kým nezmäknú. Keď sú zemiaky hotové, pretlačte do polievky niekoľko strúčikov cesnaku, riaďte sa svojou chuťou (ja dávam zvyčajne 2). Do polievky vlejte smotanu a nechajte chvíľu povrieť.

Polievku vymixujte dohladka a podávajte so strúhaným syrom a opečeným chlebíkom.

Cuketová baba

Cuketová baba je skvelou alternatívou cuketových placiek, nemusíte ju vyprážať, upečie sa vám sama v rúre. Navyše je omnoho zdravšia ako placky.

  • 1 väčšia cuketa (cca 500 g)
  • 6 zemiakov
  • 3 vajcia
  • 100 g strúhanky
  • 1 cibuľa
  • 2–5 strúčikov cesnaku
  • olej
  • soľ, majoránka, čierne korenie

Rúru si predhrejeme na 170°C. Cibuľu nakrájame nadrobno a opečieme na oleji. Cuketu a zemiaky si nastrúhame, cesnak pretlačíme v lise. Prísady dáme do misky, pridáme vajíčka a soľ a koreniny. Do hmoty prisypeme strúhanku, ak sa nám hmota zdá príliš riedka, dosypeme jej viac.

Pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Zmes do neho vylejeme a dáme priecť približne 30 minút. Potom pekáč otvoríme a pečieme ešte 15 minút, aby baba chytila krásnu zlatistú farbu.

Náš tip: Do baby môžete pridať aj mäso. Údenina, slaninka, kúsok šunky, či klobásy – jednoducho hocičo, čo sa vám povaľuje v chladničke.

Cuketová nátierka s vajíčkami

Cuketu dusíme, varíme, pečieme, málokedy ju konzumuje surovú. Tým sa pripravujeme o množstvo vitamínov, ktoré cuketa vo svojej prirodzenej forme obsahuje. V recepte na túto ultra zdravú nátierku budeme používať surovú cuketu.

  • 1 cuketa
  • 2–5 strúčikov cesnaku
  • 3 vajíčka
  • 200 g roztierateľného tvarohu
  • 1 lyžička horčice
  • soľ, čierne korenie

Cuketu nastrúhame na najjemnejšou strúhadle, osolíme a necháme postáť. Medzitým si na tvrdo uvaríme vajíčka, necháme ich vychladnúť. Bielka nadrobno nakrájame. Z cukety zlejeme tekutinu, primiešame do nej žĺtka, nakrájané bielka, tvaroh, cesnak a koreniny.

Natierame na chlebík či pečivo.

Náš tip: Cuketu v tomto recepte môžete aj tepelne upraviť . Stačí, ak ju 10 minút podusíte so soľou a 2 strúčikmi prelisovaného cesnaku

Marinovaná zaváraná cuketa

Nestíhate ju jesť? Zavarte si ju! Na cukete si tak budete môcť pochutnať aj v zime.

  • 4 cukety
  • Soľ
  • Ocot
  • 500 ml oleja
  • 5–10 strúčikov cesnak
  • Bazalka, petržlenová vňať
  • Korenie podľa chuti

Cukety nakrájajte na tenké plátky. Naukladajte ich do misky a dôkladne ich osoľte. Uložte do chladničky. Po 24 hodinách cuketu vyberte a vyžmýkajte. Opäť ju naukladajte do misky a zalejte ju octom. Dajte do chladničky na ďalších 24 hodín. Po tomto čase cuketu vyberte, opláchnite za zalejte nálevom.

Nálev: Nasekajte si na drobno bylinky – bazalku a petržlenovú vňať, pretlačte strúčiky cesnaku. Všetky ochucovadlá zalejte olejom. Ak chcete výraznejšie chuť, prisypte svoju obľúbenú zmes korenia alebo čili. Ochutený olej vylejte na cukety a premiešajte.

Zmes naplňte do zaváracích pohárov, dajte pozor, aby ste olejom nezašpinili vrch pohára, viečko by sa vám nemuselo chytiť. Sterilizujte pri teplote 90°C 15 minút.

Vyskúšajte aj výborné recepty z tekvice, ktoré si zamiluje celá rodina. Spísala ich pre vás Veron.

Recepty z tekvice

Ako sa vám článok páčil?

Katarína Pivarčiová

Som hrdou mamou dvoch detí, troch knižiek a jedného voňavého bylinkového záhonu. Milujem dobré víno, pokojný život na vidieku a príbehy, ktoré ma emocionálne vyžmýkajú. Rada ich čítam, rada ich píšem, ale ich prežívanie radšej nechám na druhých. 

Hore