
Vegánsky syr z kešu orechov: Výborná alternatíva pre tých, ktorí živočíšne mlieko nemusia
Pre niekoho je bojkotovanie živočíšneho mlieka otázkou životného štýlu, pre niekoho nutnosť zo zdravotných dôvodov. Alternatíva syra bez mlieka existuje. Skúste si doma vyrobiť chutný vegánsky syr. Nie je to vôbec náročné, na prípravu potrebujete len pár základných surovín.

Suroviny na výrobu syra z kešu
- hrnček kešu orechov (najlepšie natural)
- voda
- lahôdkové droždie
- šťava z polovice citróna
- lístky čerstvej bazalky
- soľ (ideálne himalájska, ale môže byť aj klasická kuchynská soľ)
- mleté čierne korenie
Postup
Za hrnček natural kešu orechovy nasypeme do miska a zalejeme vodou. Necháme odstáť približne 4 hodiny. Potom orechy scedíme a nasypeme do mixéra. Pridáme dve polievkové lyžice lahôdkového droždia, šťavu z polovice citróna a pár lístkov čerstvej bazalky. Osolíme a podľa chuti môžeme aj okoreniť mletým čiernym korením (kto má rád cesnak, môže pridať pol strúžika roztlačeného cesnaku a milovníci pikantného si môžu zas pridať pár kvapiek chilli).
Všetky ingrediencie zmixujeme, až kým nevznikne hmota jemnej konzistencie. Ak by sa vám zdala príliš riedka, pridajte ešte trochu kešu orechov. Naopak, príliš hustá hmota si pýta ešte trošku vody. Odložíme na noc v miske do chladničky.
Raw kešu syr možno pri mixovaní kombinovať aj s inými bylinkami – napr. s petržlenovou vňaťou. Namiesto mletého čierneho korenie tiež môžete vyskúšať kurkumu, ktorá dodá vegánskej pochúťke krásny žltkastý nádych. Všetky variácie sú zdravé a chutné.
Hotový syr môžete ozdobiť napr. ľanovými či chia semienkami, prípadne pažítkou. Podávajte s celozrnným pečivom alebo vyložte na stôl syr spolu s tortila čipsami a máte originálne pohostenie pre návštevu.
Milujete orechy? Vyskúšajte aj recept na domáce mandľové mieko
Kešu orechy sú nutrične veľmi výživné. Obsahujú zdravé tuky, vitamíny aj minerálne látky.
Účinky kešu orechovKešu orechy síce obsahujú tuky, ale sú to tuky zdravé, ktoré dokonca pomáhajú pri chudnutí, pretože obsahujú nenasýtené mastné kyseliny. Je vhodné pravidelne ich zaradiť do jedálnička. Obsahujú vlákninu, vitamíny B, C, E a K, i dôležité minerály. Sú rastlinným zdrojom bielkovín. Pomáhajú s cukrovkou, udržujú v kondícii srdce, cievy i nervy. Vďaka obsahu vápnika posilňujú kosti. Sú tiež výborné ako prevencia vzniku žlčových kameňov a ak ich budeme jesť pravidelne, pocíti to aj naša imunita. Dobre vediet: Kešu orechy vydržia pri správnom skladovaní aj pol roka. Treba ich však skladovať v uzavretej nádobe a na chladnom mieste. |
Páčil sa vám tento článok? Podeľte sa o recept aj s priateľmi na sociálnych sieťach.
Ako sa vám článok páčil?