Batatová polievka 3 x inak: vyskúšajte ju s cícerom, bryndzou či mrkvou

Batatová polievka 3 x inak: vyskúšajte ju s cícerom, bryndzou či mrkvou

Zuzana Holubcová 14. 3. 2022

Sladké zemiaky sa do našich končín dovážajú z južných krajín, ich pôvodným domovom je však oblasť strednej Ameriky. Ide o pomerne všestrannú plodinu, ktorá sa v našich jedálničkoch teší čoraz väčšej obľube. Bataty sa dajú smažiť, variť, piecť, pripravovať na slano i sladko napríklad pri pečení batatových cookies či brownies. Mimoriadne obľúbené sú batatové hranolčeky, ktoré si čoraz častejšie nachádzajú cestu na stôl ako príloha k mäsu, hamburgerom či len tak samotné, posypané parmezánom.

Hranolčeky z batatov? Čoraz obľúbenejšia alternatíva prílohy z klasických zemiakov.Hranolčeky z batatov? Čoraz obľúbenejšia alternatíva prílohy z klasických zemiakov.

Pripravte si s nami polievku z batatov a to hneď 3 x inak – s bryndzou, mrkvou a cícerom. Polievka zo sladkých zemiakov nielen príjemne zahreje, ale aj zasýti, takže ju môžete servírovať aj ako večeru alebo ľahší obed.

Bataty – 10 účinkov na zdravie

Sladké zemiaky obsahujú vitamíny obsahujú vitamíny skupiny A, B, C, E a z minerálnych látok draslík, sodík, vápnik, fosfor, horčík, železo, molybdén, chróm, jód, mangán, zinok a meď.

  • pomáhajú posilňovať imunitu
  • pomáhajú regulovať krvný tlak
  • prispievajú k zdravému tráveniu
  • prispievajú k zlepšeniu zdravia očí a mozgu
  • pomáhajú zmierňovať stres a úzkosť
  • prispievajú k zníženiu bolesti spôsobenej artritídou
  • látka zvaná caiapo, ktorá sa nachádza v šupke, má priaznivý efekt na zníženie hladiny cholesterolu v krvi
  • poskytujú telu vlákninu
  • antokyány a karotenoidy obsiahnuté v sladkých zemiakoch majú protizápalové účinky
  • ak ich nebudeme vyprážať, ale variť, majú stredne nízky glykemický index a preto sú vhodné aj pre diabetikov

Za oranžovú farbu vďačia bataty vysokému obsahu rastlinného farbiva betakarotén.Za oranžovú farbu vďačia bataty vysokému obsahu rastlinného farbiva betakarotén.

1. Pikantná batatovo-mrkvová polievka

Mrkva je veľmi sladká plodina a preto si v kombinácii so sladkými zemiakmi žiada trochu doladiť niečím pikantným. Táto polievočka je jemná a zároveň mierne pikantná. Aby nechutila ako rozmixovaný detský zeleninový príkrm, pri jej príprave budete potrebovať vývar – zeleninový alebo kurací. Na ozdobenie môžete potom použiť ľubovoľné semienka – tekvicové, slnečnicové, píniové alebo trebárs aj chia semienka.

SUROVINY

  • bataty 0,5 kg
  • mrkva 0,5 kg
  • mletý koriander – 1 čajová lyžička
  • chilli vločky
  • olivový olej
  • soľ – 2 čajové lyžičky
  • mleté čierne korenie
  • zeleninový alebo slepačí vývar 1,5 l
  • cibuľa – 3 ks
  • cesnak – 2–3 strúčiky podľa chuti
  • semienka (tekvicové, slnečnicové, píniové, chia – podľa chuti)

Pikantnej batatovo-mrkvovej polievke dodá tu správnu chuť chilli a koriander.Pikantnej batatovo-mrkvovej polievke dodá tu správnu chuť chilli a koriander.

POSTUP

  1. Bataty a mrkvu najprv zbavíme šupky, nakrájame na kocky a vo veľkej mise premiešame s olivovým olejom. Zeleninu vysypeme na plech vystlaný papierom na pečenie, posypeme mletým čiernym korením a vo vyhriatej rúre na 200 °C pečieme 30 minút.
  2. Počas pečenia párkrát premiešame, aby zelenina bola rovnomerne opečená z každej strany.
  3. Kým sa bataty a mrkva pečú v rúre, vo veľkom hrnci na olivovom oleji opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita.
  4. Pridáme nadrobno nakrájaný cesnak, chilli vločky a koriander a všetko ešte chvíľu restujeme.
  5. Stiahneme hrniec z plameňa a čakáme na dopečenie batatov a mrkvy, ktoré po upečení pridáme do hrnca a zalejeme vývarom. Necháme 5 minút povariť.
  6. Polievku rozmixujeme tyčovým ponorným mixérom. Necháme ešte jemne prevrieť.
  7. Polievku servírujeme posypanú tekvicovými semienkami, ktoré sme si predtým opražili na sucho na horúcej panvici.

2. Batatová polievka s bryndzou a batátovými čipsami

Táto famózna polievka je ako stvorená, keď sa chcete blysnúť pred návštevou. Sladká chuť zemiakov a slanej bryndze sa prekvapivo dopĺňajú a v spojení s chrumkavými batatovými čipsami ide o dokonalú symbiózu chutí. Hlavnú zeleninovú zložku tvoria v tomto prípade iba samotné bataty. Šupky z batatov použijete na prípravu chrumkavých čipsov.

SUROVINY

  • bataty – 1 kg
  • olivový olej alebo maslo
  • cibuľa 1 ks
  • cesnak – 2–3 strúčiky
  • strúhaný zázvor – 1 polievková lyžica
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • kurkuma- 1 čajová lyžička
  • mlieko
  • bryndza – 200 g
  • smotana na šľahanie – 200 ml
  • chia semienka na posypanie – voliteľné
  • petržlenová vňať na ozdobenie

Bryndza a bataty? Kombinácia, ktorej neodoláte!Bryndza a bataty? Kombinácia, ktorej neodoláte!

POSTUP

Bataty umyjeme od nečistôt, odrežeme poškodené časti. Všetky bataty ošúpeme od šupky škrabkou, ale šupky nezahadzujeme, poslúžia nám na prípravu batatových čipsov. Vďaka nim posuniete polievku na vyšší level a bude na tanieri skvele vyzerať.

Príprava polievky:

  1. Nakrájame cibuľu na drobno a potom ju na olivovom oleji alebo roztopenom masle krátko orestujeme.
  2. Pridáme na plátky nasekaný cesnak, nastrúhaný zázvor a necháme ešte chvíľku restovať.
  3. Potom primiešame mleté čierne korenie, soľ a kurkumu. Všetko spolu krátko opekáme a pritom miešame.
  4. Pridáme bataty. Ihneď ich zalejeme vodou, mliekom a polievku necháme variť do zmäknutia zeleniny, zhruba 15–20 minút.
  5. Po dovarení tretinu polievky odoberieme nabok a rozmixujeme ponorným tyčovým mixérom.
  6. Rozmixovanú časť vrátime naspäť do hrnca k zvyšnej polievke.
  7. Na zjemnenie pridáme smotanu na šľahanie a ešte krátko necháme povariť.

Zo šupiek z batatov sa dajú pripraviť čipsy, ktoré použijete pri ozdobení polievky.Zo šupiek z batatov sa dajú pripraviť čipsy, ktoré použijete pri ozdobení polievky.

Príprava batatových čipsov: Šupky z batatov osolíme a zmiešame s olivovým olejom. Rozostrieme ich na plech, vystlaný papierom na pečenie a pečieme v rúre pri režime horúceho vzduchu na 180 °C zhruba 12–15 minút, kým nie sú pekne prepečené. Pri pečení sledujeme, aby sa nám nespiekli a nesčerneli.

Polievku servírujeme s vyšľahanou bryndzou, batatovými čipsami a môžeme posypať chia semienkami alebo čerstvou petržlenovou vňaťou, prípadne pažítkou.

3. Batatová polievka s chrumkavým cícerom

Výborná hrejivá a krémová polievka, ktorej chuť bude skvele ladiť s jemne pikantným korenistým cícerom. Ak nemáte cícer, skvele poslúžia aj domáce krutóny. Tie si pripravíte jednoducho opečením najkrájanej bagety alebo chleba v rúre. Nezabudnite ich pokvapkať olejom, pridať prelisovaný cesnak a posypať parmezánom, soľou, čiernym korením.

SUROVINY

Chrumkavý cícer:

  • cícer – 1 konzerva
  • olivový olej – 2 polievkové lyžice
  • mleté chilli – 1/2 čajovej lyžičky
  • kurkuma – 1/2 čajovej lyžičky
  • štipka soli

Polievka:

  • červená cibuľa – 1 ks
  • maslo alebo olivový olej – 2 polievkové lyžice
  • mrkva – 3 ks
  • malý zeler – 1 ks
  • bataty – 2 ks
  • drvená rasca – 2 čajové lyžičky
  • zeleninový vývar – 1 liter
  • smotana na šľahanie – 200 ml
  • soľ a korenie podľa chuti

Chrumkavá dobrota - hustá batatová polievka s chrumkavým a pikantným cícerom.Chrumkavá dobrota – hustá batatová polievka s chrumkavým a pikantným cícerom.

POSTUP

  1. Cícer z konzervy scedíme od prebytočnej vody, zmiešame v miske s olejom, soľou a korením. Necháme ho v rúre asi 15 minút piecť pri teplote 180 °C.
  2. Mrkvu, bataty a zeler pokrájame na kocky.
  3. V hrnci zohrejeme 3 lyžice olivového oleja alebo masla. Speníme cibuľku a pridáme nakrájanú zeleninu.
  4. Okoreníme, osolíme, pridáme rascu a chvíľu necháme restovať.
  5. Zalejeme pripraveným vývarom a varíme pod pokrievkou asi 30 minút.
  6. Keď je zelenina mäkká, polievku stiahneme z ohňa a rozmixujeme tyčovým mixérom.
  7. Vrátime na plameň, prilejeme smotanu a necháme ešte 2–3 minúty variť.
  8. Polievku servírujeme posypanú chrumkavým cícerom.

Máte v obľube bataty a radi by ste vyskúšali ešte niečo nové? Pripravte si napríklad plnený batat ktorý môžete pripraviť na vegánsky spôsob alebo s mäsom. Prajeme vám príjemné varenie!

Páčil sa vám tento článok? Podeľte sa o recept aj s priateľmi na sociálnych sieťach.

Ako sa vám článok páčil?

Zuzana Holubcová

Som spoločenský introvert a snáď ešte viac než písať milujem debatovať. Rada objavujem miesta s autentickým geniom loci a bohom zabudnuté dedinky, v ktorých dáva líška dobrú noc (a krčmár pozná každého po mene). Nikdy ma neprestane udivovať, v akej krásnej krajine to žijem a vždy, keď odchádzam, teším sa na chvíľu, kedy sa budem môcť vrátiť. 

Hore