
Cesta k tradíciám: Milujete kávu? Ochutnajte tú najlepšiu – slovenskú!

Napriek tomu, že remeslo už u nás už nemá také zlaté dno, aké malo v stredoveku, tradičné výroby ani v moderných dňoch rozhodne nevymreli. Vďaka nim na nás v dnešnej dobe dýcha závan akéhosi dobrého starého sveta neanonymných výrobkov, za ktorými stála zručnosť a hodiny práce konkrétnych ľudí. Na ktorú výrobu sa pozrieme dnes?
KOZY OBJAVITEĽKY A KÁVOVÝ OPASOK – KDE SA VLASTNE VZALA KÁVA?
Napriek tomu, že kávu pozná takmer každý človek na svete, nikto dosiaľ presne nezistil, ako ku samotnému objavu prišlo, existujú však viaceré povery. Jednou z najviac rozšírených je povera o kozách – objaviteľkách. Počas staroveku pásli Etiópski pastieri svoje stáda kôz blízko kávových lesov. Pastier menom Kaldi zistil, že vždy keď sa jeho štvornohé zvieratá najedia týchto bobúľ, tak nechcú v noci spať. Pastier prezradil svoje pozorovanie opátovi miestneho kláštora, ktorý si z plodov urobil nápoj a zistil, že počas dlhých modlitieb bol stále bdelý. A tak sa správa rozniesla do celého kláštora a účinky kávy boli objavené.
Podľa povier ako prvé objavili účinky kávy etiópske kozy.
Vedeli ste, že samotné kávové zrno pochádza z čerešne, ktorá rastie na kávovom strome? Stromy sa väčšinou udržiavajú malé, aby sa zachovávala ich energia, vo voľnej prírode však môže ich výška dosiahnuť až 9 metrov. Po odkvitnutí sa na stromoch vytvoria bobule, ktoré sa dajú prirovnať ku čerešniam. Najskôr sú zelené, neskôr majú červenú až sýtočervenú farbu.
Tieto zrná, ktoré putujú do celého sveta pochádzajú všetky z pásma nazývaného „the coffee belt“, ktoré sa nachádza pozdĺž rovníkovej zóny v rozmedzí medzi 25° severnej zemepisnej šírky a 30° južnej zemepisne šírky.
ARABICA A ROBUSTA – KTORÁ JE KTORÁ?
Znalí kávičkári rozdiel medzi týmito dvomi druhmi káv zrejme poznajú, no pokiaľ nie, tu je – Coffea Arabica (kávovník arabský) pochádza z pôvodných kávových stromov v Etiópii. Táto „arabská“ káva pokrýva takmer 70 % celosvetovej produkcie kávy. Ide o jemnú, aromatickú kávu, ktorej zrná sú ploché, viac predĺžené a obsahujú menej kofeínu.
Coffea Canephora / Robusta sa najviac využíva v kávových zmesiach alebo do instantných káv. Jej zrno kávy je trocha okrúhlejšie a menšie. Tento kávovník nie je tak náročný na údržbu, a preto je aj lacnejší. V porovnaní s Arabikou má káva Robusta výraznejšiu chuť a obsahuje takmer o 60 % viac kofeínu.
ZLATÉ ZRNKO – REMESELNÁ PRAŽIAREŇ SO ❤️
Aj na Slovensku máme kávovú kultúru, ktorá rozhodne stojí za zmienku. Nehovoríme však iba o kaviarňach a kaviarničkách, ktoré mnohí zbožňujeme. Tentoraz hovoríme o mieste, vďaka ktorému má možno aj váš obľúbený podnik chutnú kávu – slovenská pražiareň Zlaté Zrnko. Na Slovensko prinášajú to najlepšie z kávového sveta. Pražia kávy s pôvodom od farmárov, ako aj originálne kávové zmesi namiešané podľa vašj chuti.
Nakupujú iba tie najlepšie (najdrahšie) kávy z každej krajiny, lebo vedia, že za ne dostali farmári zaplatené najviac, nakoľko sa im podarilo dopestovať výnimočnú úrodu. Kávové zmesi sú miešané z 6 až 9 káv tak, aby sa v každom období roku dosiahla rovnaká chuť. Na viaceré zmesi majú exkluzivitu a vybrali tie, ktoré sú obľúbené po celom svete, nakoľko si ich vybrali aj ich zákazníci.

O tom, že vám malá slovenská remeselná pražiareň, ktorá sídli v Ivanke pri Dunaji, ponúkne skutočne kvalitné a perfektne vyladené kávové zmesi svedčí aj fakt, že ich zrnká získali hneď niekoľko ocenení na londýnskych Great Taste Awards. Darilo sa im ako v roku 2018, tak aj 2019 a 2020.
Nám nezostáva iné, iba obdivne uznať šikovnosť pražiarne Zlaté Zrnko a popriať ich lahodným kávam, aby si ich ľudia s láskou vychutnávali aj po ďalšie generácie.
Ako sa vám článok páčil?