Menej zhonu, viac času na jedlo... Naštartujte deň zdravými raňajkovými kašami

Menej zhonu, viac času na jedlo… Naštartujte deň zdravými raňajkovými kašami

Zuzana Holubcová 21. 2. 2022

Práca na home office priniesla mnohým z nás aj pomalšie rána. Viac času na raňajky znamená aj príležitosť na reset jedálnička. Ako raňajkovať zdravo a chutne zároveň? Vyskúšajte rôzne variácie kaší, ktoré zasýtia na celé doobedie a poskytnú organizmu cennú výživu. Pripravili sme pre vás 5 overených receptov na ovsenú, pšenovú či krupicovú kašu, po ktorých si budete prsty oblizovať.

Pšenová kaša

50g pšena zalejeme cca 150 ml mandľového (prípadne iného) mlieka. Prisypeme dve polievkové lyžice mletého maku, trochu škorice a podľa chuti trochu agáve sirupu alebo medu na osladenie. Všetko spolu varíme v hrnci na miernom ohni asi 10 minút, pokým kaša nezhustne. Hotovú kašu na tanieri alebo v miske ozdobíme mandľovým krémom, pekanovými orechami a lyofylizovaným ovocím – napríklad malinami a čiernymi ríbezľami. Pre krémovejšiu chuť môžeme do kaše primiešať trochu jogurtu.

Krupicová kaša z ryžovej krupice

Do cca 300 ml vriaceho mandľového (alebo iného) mlieka dáme krupicu, znížime plameň a miešame, kým nevznikne kaša. Ak by sa nám zdala príliš hustá, pridáme mlieko, ak príliš riedka, dosypeme trochu krupice. Po dovarení odstavíme z plameňa, kašu vlejeme na tanier a ozdobíme podľa chuti čerstvým alebo lyofylizovaným ovocím. Hotovú kašu môžete posypať kokosovým cukrom, ktorý sa na horúcej kaši pekne rozpustí a dodá jej jemne karamelovú chuť. Použiť môžete tiež podľa chuti práškové kakao, mak, škoricu, kešu malo, čerstvé čučoriedky či mrazom sušené maliny.

Maková ovsená kaša s malinami

Príprava je jednoduchá a potrebujete len pár základných surovín. Ovsené vločky (najlepšie jemné) zalejte mliekom a nechajte na miernom plameni chvíľu variť. Po dvoch minútach vsypte mletý mak. Premiešajte, aby vám kaša neprihorela a nechajte ešte chvíľku variť, kým vločky nenapučia. Ak použijete mletý mak s curkom, dosladzovať už netreba. Ak ste zvolili mletý mak bez cukru, primiešajte do kaše lyžičku medu. Do kaše vmiešajte maliny a za hrsť malín použite aj na ozdobenie navrch. Ak nemáte čerstvé maliny, použite lyofylizované (sušené mrazom). Majú krásnu vôňu, obsahujú zachované všetky cenné látky a kašu skvele dochutia.

Ovsené vločky sú veľmi zdravé a výživné. Neobsahujú lepok, zato vášmu telu dodajú dostatok dôležitých vitamínov, minerálov a antioxidantov. Obsahujú tiež vlákninu a preto sú vhodnou stravou napríklad pri zápche. Majú nízky glykemický index, preto zasýtia pomaly a na dlhšiu dobu. Denne sa odporúča zjesť asi 30 g ovsených vločiek. Vďaka tryptofánu, ktorý obsahujú, je tiež vhodné zaradiť ich do jedálnička pri nespavosti, úzkosti či depresiách

Ovsená mliečna kaša s marhuľami, banánom a orechami

Jemné ovsené vločky nasypte do misky a zalejte horúcim mliekom. Kašu nemusíte variť, stačí ak necháte voľne vločky napučať. Použiť môžete živočíšne ale i rastlinné mlieko – napríklad mandľové. Na dochutenie kaše použite kolieska banánov, na kúsky nakrájané sušené marhule a oriešky podľa výberu – napr. vlašské, lieskovcové alebo mandle. Kto má rád, môže si do kaše primiešať aj lyžičku strúhaného kokosu.

Ovsená kaša s chia semienkami

    Základnými surovinami sú ovsené vločky, chia semienka a mlieko. Zvoliť môžete živočísne, ale aj rastlinné, napríklad kokosové, mandľové či kokosovo-ryžové. Do hrnčeka so zohriatym mliekom primiešajte vločky, dve polievkové lyžice chia semienok a oslaďte medom. Obsah priveďte do varu a niekoľkokrát premiešajte, kým kaša nezhustne. Do kaše vmiešajte ovocie podľa ľubovôle a použite ho aj na ozdobenie taniera. Môžete posypať konopnými semienkami.

    A čo vy, aké prísady radi používate pri chystaní vašich raňajok? Sú to oriešky, ovocie, semienka, orieškové maslá, chutney omáčky či iné vychytávky? Inšpirujte sa v našej ponuke a nájdite si potraviny, s ktorými vás príprava jedla bude baviť.

    Pozrite si ponuku potravín a nápojov

    Ako sa vám článok páčil?

    Zuzana Holubcová

    Som spoločenský introvert a snáď ešte viac než písať milujem debatovať. Rada objavujem miesta s autentickým geniom loci a bohom zabudnuté dedinky, v ktorých dáva líška dobrú noc (a krčmár pozná každého po mene). Nikdy ma neprestane udivovať, v akej krásnej krajine to žijem a vždy, keď odchádzam, teším sa na chvíľu, kedy sa budem môcť vrátiť. 

    Hore