Tajomstvo odhalené! Zistite, prečo je sushi zdravé a ako ho správne jesť

Tajomstvo odhalené! Zistite, prečo je sushi zdravé a ako ho správne jesť

Sandra Soukupová 3. 6. 2022

Aké druhy sushi rozlišujeme?Je sushi vhodné pre deti a tehotné ženy? A čo so zeleným wasabi chrenom, sójaou a japonským zázvorom? A môžem vôbec ísť na sushi, keď neviem používať paličky? Prečítajte si užitočné tipy a po ich prečítaní sa z vás stane hotový znalec na sushi.

Dajte si sushi, je zdravé

Sushi je nielen lahodná pochúťka, ale aj jedlo, ktoré prospieva vášmu zdraviu. Ryby dodávajú telu kvalitné bielkoviny a omega-3 mastné kyseliny, ktoré si ľudský organizmus nedokáže sám vyrobiť.

Tieto zdravé tuky podporujú správnu činnosť srdca a znižujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Okrem toho majú pozitívny vplyv na zrak a funkciu mozgu. V sushi najčastejšie nájdete lososa a tuniaka. Obe tieto ryby patria medzi najbohatšie zdroje omega-3 mastných kyselín.

V morských riasach a zelenine sa nachádzajú aj ďalšie prospešné látky, ako sú minerály a vitamíny. Ryža je zas dobrým zdrojom sacharidov a rýchlo vás zasýti, takže stačí pár kúskov sushi a ste sýti.

Koreň wasabi má antibakteriálne účinky, je plný vlákniny, vitamínu C, vápnika, horčíka a draslíka. Skrátka, jeden sushi obed je zdravá bomba.

Ste zmätení z názvov? Spoznajte základné druhy sushi

Existuje päť základných druhov sushi: maki, uramaki, nigiri, sashimi a temaki. Maki je klasika: ryža s rybou alebo zeleninou zabalená v morských riasach.

Uramaki je obrátené maki. Ryža je navrchu, riasy a ostatné prísady sa zrolujú dovnútra. Patria sem aj obľúbené California rolls posypané sezamom, kaviárom alebo bylinkami. Niekedy sa namiesto posypu používa i tenký plátok ryby.

Rolky Philadelphia sa tiež radia medzi uramaki. Od California roll sa líšia tým, že obsahujú krémový syr Philadelphia.

Nigiri je malý valček ryže, na ktorý môžete dať lososa, tuniaka, krevety, zeleninu alebo napríklad mango či avokádo. Robí sa aj s chobotnicou.

Už sa vám zbiehajú slinky? Vybehnite na sushi trebárs hneď.

Ukázať ponuky so sushi

Temaki je kornút z morských rias naplnený ryžou, rybou, zeleninou alebo obojím.

Sashimi sú tenké plátky surovej ryby podávané bez ryže, len so zeleninou.

Tieto druhy sushi sa ďalej delia podľa toho, čím sú plnené. Ak sú názvy v japončine, bývajú pre nás ťažko zrozumiteľné, preto vám predstavíme a preložíme niekoľko najbežnejších názvov, aby ste vedeli, čo si objednávate.

  • Saké (losos)
  • kappa (uhorka)
  • oshinko (žltá reďkovka)
  • maguro (tuniak)
  • ebi (krevety)
  • kani (krab)
  • kanpyo (tekvica)
  • unagi (úhor)
  • suzuki (morský vlk)
  • ika (sépia)
  • tobiko (kaviár)

Druhov sushi je nespočetne mnoho a vyberú si z nich aj vegetariáni či vegáni. Okrem toho je sushi vhodné aj pre deti, ktorým takto rozšírite jedálniček.

Tehotné ženy by mali vynechať len kúsky so surovými rybami a krevetami. Obsahujú totiž veľa alergénov. Namiesto nich si môžu zovliť vegetariánsku verziu alebo sushi s tepelne upravenou rybou.

Tip: K sushi sa často podáva šalát wakame. Ide o morské riasy wakame so zálievkou zo sójovej omáčky, ryžového octu, chilli, cukru a sezamových semienok.

Ako správne jesť sushi?

Najskôr v sójovej omáčke rozmiešajte wasabi. Je to japonský chren, ktorý dodáva sushi tie správne grády. Ale podáva sa aj z iného dôvodu. Surové ryby totiž priťahujú baktérie. Wasabi ich dokáže zlikvidovať a ochrániť vás pred zdravotnými problémami. Okrem toho posilňuje imunitný systém a je silným antioxidantom.

Akonáhle wasabi premiešate, vezmite sushi a namočte ho do sójovej omáčky. Len zľahka a v prípade nigiri rybou nadol. Potom každý kúsok zajedzte pikantným nakladaným zázvorom. Neutralizuje chuť, aby ste si mohli naplno vychutnať ďalšiu rolku.

Tip: Môžete vyskúšať aj druhý spôsob servírovania. Namiesto namáčania wasabi do sójovej omáčky potrite jednu stranu sushi trochou wasabi a druhú stranu namočte do omáčky.

Sushi môžete jesť paličkami alebo rukami. Ak si vyberiete paličky, nezabudnite, že ide vlastne o príbor. Nešermujte preto paličkami, neťukajte nimi o stôl ani o riad. Neolizujte paličky, nezapichujte ich do jedla a po skončení jedla ich nedávajte do kríža. Položte ich na tanier alebo misku.

Už nevládzete? Nechajte si sushi zabaliť

Ak vám trochu sushi zostane, uložte ho do chladničky a zjedzte ho do 24 hodín. Baktérie, ktoré sa nevyhnutne uvoľňujú do rýb, by vám mohli spôsobiť zdravotné problémy. A ani ryža už nie je na druhý deň dobrá…

Teraz už viete všetko, čo potrebujete vedieť o sushi. Zostáva už len jedna vec, ochutnať ho!

Mám chuť na sushi hneď teraz

Ako sa vám článok páčil?

Sandra Soukupová

Čo by som vám tak na seba bonzla? :) Mám rada zmrzlinu, cestovanie, hory, jazdu na bicykli a lego. Ako malá som chcela byť speváčkou, právničkou, doktorkou, majiteľkou reštaurácie alebo trebárs smetiarkou. Nakoniec vyhralo písanie a neľutujem, pretože mne i čitateľom rozširuje obzory, čo je skvelé. 

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore