Domáca granola: raňajky 3x inak. Skúste recepty od foodblogerov!

Domáca granola: raňajky 3× inak. Skúste recepty od foodblogerov!

Mirka Zámečníková 17. 5. 2021

Chrumkavá, voňavá a lahodná domáca granola sa teší stále väčšej obľube. Pripravte si ju doma aj vy! Stačí pár ingrediencií, rúra a uzatvárateľná nádoba. A aby sme vám prácu uľahčili, podelíme sa s vami o naše 3 najobľúbenejšie recepty na granolu s orechmi, ovocím i granolu pre vegánov.

Orechová granola s brusnicami podľa reBarbora's kitchen

Potrebujete:

  • 400 g ovsených vločiek
  • 100 g kešu orechov
  • 100 g vlašských orechov
  • 2 PL slnečnicových semienok
  • 50 g kokosových plátkov
  • 100 g brusníc
  • 50 g hrozienok
  • 3 PL medu
  • 2 PL kokosového oleja (ak nemáte, nevadí)
  • podľa chuti môžete pridať aj rôzne korenie – škoricu, vanilku, kardamóm, skvelý je aj kokosový cukor

Najskôr si predhrejte rúru na 160 °C. Zmiešajte dohromady všetky orechy, semienka a sušené ovocie, pridajte med aj kokosový olej a všetko poriadne premiešame. Môžete pridať aj rôzne korenia. Zmes preložte na pekáč vyložený papierom na pečenie a pečte približne 30 minút. Počas pečenia minimálne raz premiešajte. Vychladnutú granolu dajte do uzatvárateľnej nádoby, kde by vám mala vydržať cca mesiac.

Domáca vegan granola podľa foodblogerky From My Bowl

Potrebujete:

  • ⅓ hrnčeka javorového sirupu
  • ⅓ hrnčeka orechové masla (odporúčame maslo z nesolených mandlí)
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • štipku soli
  • 1 ČL škorice
  • 2 hrnčeky ovsených vločiek
  • ½ hrnčeka tekvicových semienok
  • ½ hrnčeka vlašských orechov
  • ½ hrnčeka lúpaných mandlí
  • ½ hrnčeka nesladených kokosových plátkov
  • ⅓ hrnčeka sušeného ovocia alebo kúskov čokolády

Predhrejte rúru na 160 °C. Do misy dajte javorový sirup, orechové maslo, vanilkový extrakt, škoricu a soľ a všetko starostlivo premiešajte. Potom do zmesi pridajte ovsené vločky, tekvicové semienka, orechy, mandle a kokosové plátky, premiešajte a dajte na plech vyložený papierom na pečenie. Pomocou špachtle vytvorte na plechu rovnomernú vrstvu. Pečte cca 20 min., potom plech vyberte, zmes špachtľou premiešajte a následne pečte ďalších 6–7 min. Akonáhle plech vyberiete z rúry, okamžite zmes posypte čokoládovými lupienkami alebo sušeným ovocím a premiešajte. Nechajte granolu vychladnúť a studenú ju preložte do uzatvárateľnej nádoby.

Tip: Ak máte radi chrumkavejšiu granolu, skladujte ju v chladničke.

Granola s pekanovými orechmi podľa Karolíny Fourové

Potrebujete:

  • 3 hrnčeky jemných ovsených vločiek
  • 1 hrnček pekanových orechov
  • ½ hrnčeka ľanových semienok (kvôli vitamínom skup. B a vit. E)
  • ⅓ hrnčeka tekvicového semienka
  • 3 PL javorového sirupu
  • 2 PL olivového oleja
  • sušená vanilka na špičku noža alebo semienka z jedného struku
  • štipka soli

Vločky, semienka, soľ a orechy premiešajte vo veľkej mise. Rozpustite olej so sirupom, vanilkou, nalejte na vločkovú zmes a rukami dôkladne zmiešajte tak, aby sa každá vločka obalila. Nebojte, tekutina na to naozaj stačí. Pečieme rovnomerne rozložené na plechu vyloženom papierom na pečenie na cca 160 °C asi 25 min. Počas pečenia na plechu granolu občas premiešame, aby sa müsli nepiekli len zhora, ale opražili sa rovnomerne.

Prečítajte si rozhovor s trénerom Patrikom Čermákom o zdravej strave

Na domácu granolu si netrúfate?

Nie každý si s vareškou rozumie alebo má čas zháňať vanilkové struky. Uľahčite si prácu a kúpte si hotovú granolu či iné výživné jedlá od poctivých výrobcov!

Mirka Zámečníková

Som dievča z Moravy, ktoré miluje svoju rodinu, zvieratá (obzvlášť tie svoje) a knižky. Mám rada zasnežené Vianoce s horúcim kakaom v ruke a búrky za teplého letného dňa. Zbožňujem tanec a spev a kreslenie aj iné tvorivej práce a vo voľných chvíľach fakt veľmi rada pečiem. (Ale musí to potom niekto fakt veľmi rád jesť.) A keď nie som lenivá písať a fotiť, rada bavím ľudí na Instagrame ako Holka z Moravy.

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!