Veľkonočné pečenie: recept na orechového barančeka, tradičný mazanec či sušienky

Veľkonočné pečenie: recept na orechového barančeka, tradičný mazanec či sušienky

reBarbora's_kitchen 25. 3. 2021

Nenechajte sa odradiť súčasnou situáciou a vytvorte si doma veľkonočnú atmosféru. Namaľujte s deťmi vajíčka, upleťte si korbáč, s ktorým preženiete dievčatá z kuchyne až do obývačky a hlavne – upečte si tradičný mazanec, veľkonočného barančeka či napríklad maslové sušienky. Hneď vám bude veselšie!

Tradičný mazanec

Mazanec patrí medzi hutné cestá, také je ideálne nechať kysnúť pomaly v chlade, odmenou vám potom bude nádherne nadýchaný a vláčny mazanec, ktorý vydrží mäkký i ďalšie dni. Dôležité je tiež cesto dôkladne prepracovať. Kysnúť môže samozrejme i klasicky na teplom mieste.

  • 500 g hladkej múky
  • 200 ml vlažného mlieka
  • 110 g rozpusteného a vychladnutého masla
  • 2 žĺtka
  • 90 g trstinového cukru (môžete nahradiť klasickým)
  • 30 g droždia
  • 1 – 2 lyžice vanilkového cukru
  • kôra z polovice bio citróna
  • 50–100 g hrozienok (ideálne vopred namočených v rume, množstvo podľa chudi)
  • štipka soli
  • plátky mandlí na posypanie
  • 1 vajce na potretie

Najprv si pripravte kvások. Droždie rozotrite s cukrom (cca 1 lyžicu), pridajte približne polovicu mlieka, rozmiešajte, prikryte utierkou a dajte na teple miesto vzísť kvások. Medzitým si preosejte do misy múku, pridajte k nej cukor, štipku soli, kôru z citróna, maslo a nakoniec mlieko a odkvapkané hrozienka.

Vareškou alebo robotom dôkladne spracujte cesto, trvá to tak 10–15 minút. Je dôležité cesto skutočne dôkladne spracovať. Pokiaľ sa vám cesto stále príliš lepí, pridajte trošku múky, ale pridávajte ju opatrne po troške. Nakoniec vám vznikne krásne hladké, vláčne a nelepivé cesto, to poprášte múkou, misu opäť prikryte utierkou a dajte na teplé miesto kysnúť. Kysnutie potrvá cca hodinku a pol, malo by zdvojnásobiť objem.

Tip: Kysnutie v chladničke tomuto ťažkému cestu veľmi prospeje, ideálne je teda cesto zarobiť večer, cez noc ho nechať v chladničke kysnúť, ráno alebo dopoludnia vykysnuté cesto vybrať, prepracovať a ďalej postupovať rovnako, ako pri bežnom kysnutí.

Zapnite rúru na 210 °C. Po vykysnutí cesto ešte krásne prepracujte, stačí minútku. Vytvorte jeden či dva bochníky a presuňte ich na papier na pečenie na plech. Nechajte ich ešte tak pol hodinky na plechu odpočívať a potom mazance potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte plátkami mandlí. Dajte piecť na 15 min. a potom dopekajte na 160 °C približne na 30 min., záleží na veľkosti mazancov i vašej rúry. Pokiaľ povrch mazanca bude už dostatočne hnedý a vnútri ešte nebude hotový, prikryte ho alobalom. Prepečenie otestujte klasicky špajdľou, ak vám na nej nezostane prilepené surové cesto a vyjde vám špajdľa suchá, je mazanec hotový.

A čo keď mazanec všetok nezjete? Pripravte si z neho kráľovské raňajky! French toast, alebo francúzsky toast, je práve z mazanca či vianočky totiž najlepší! K dokonalosti ho môžete priviesť orechovým maslom, ovocím, alebo pokojne i tvarohom či jogurtom.

French toast

  • 2 vajcia
  • 1 lyžica vanilkového alebo trstinového cukru
  • 1 lyžička škorice
  • 50–70 ml smotany či mlieka (cestíčko by nemalo byť veľmi riedke ale ani husté)
  • na vyprážanie sa hodí najviac ghee maslo alebo maslo (k tomu je potrebné pridať kvapku oleja)
  • + na namazanie orieškové maslo

Dobré vedieť: Cestíčko z dvoch vajec stačí približne na 4–5 plátkov mazanca.

Vajce prešľahajte s cukrom a škoricou a prilejte smotanu (mlieko). Vo vaječnej zmesti obaľujte plátky mazanca a vyprážajte na rozpálenej panvici potretej maslom ghee alebo maslom. Opečte z oboch strán dozlata.

Tip: Do cestíčka môžete pridať tiež vanilkový extrakt, semienka z vanilkového lusku, citrónovú alebo pomarančovú kôru, kardamon alebo aj sladkú zmes korenia.

Lieškovo-orieškový baranček s ovocím

Na barančeka som použila lieskovo-orieškovú múku, ktorá je jemná, ale zároveň chuťovo výrazná a voňavá. Môžete ju nahradiť múkou z vlašských orechov, ktorá je už ale chuťovo výraznejšia či mandľovou, ktorá je veľmi jemná a zanechá v chuti len jemný náznak mandlí. Namiesto ovocno-orechovej zmesi môžu byť hrozienka, alebo je možné ju vynechať úplne, ale kandizované ovocie a orechy, nasekané na menšie kúsky, doladia barančeka k dokonalosti.

  • 4 vajcia (žĺtky a bielka zvlášť)
  • 60 g zmäknutého masla
  • 110 g trstinového cukru
  • 100 g lieskovo-orieškovej múky
  • 150 g hladkej múky
  • 100 ml mlieka
  • 100 g ovocnej zmesi (alebo len hrozienka)
  • 1 vrchovatá lyžička prášku do pečiva s vínnym kameňom
  • štipka soli

Rúru predhrejte na 180 °C. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte maslo a opäť šľahajte. Preosiatu múku premiešajte s práškom do pečiva, štipkou soli, lieskovo-orieškovou múkou a najemno nasekanou orechovo-ovocnou zmesou. Z bielkov vyšľahajte pevný sneh. Do maslovo-žĺtkovej peny vmiešajte časť sypkej zmesi a časť mlieka, potom zasa zvyšnú sypkú zmes a mlieko. Môžete i prešľahať, nech sa všetko pekne spojí. Nakoniec už len stierkou opatrne vmiešajte sneh z bielkov.

Formu na barančeka dôkladne vymažte maslom a vysypte múkou, hlavne v oblasti hlavičky dajte pozor, nech je to skutočne dôkladné, baranček vám potom pôjde ľahšie vyklopiť. Do takto pripravenej formy nalejte cesto na barančeka a pečte dozlatista, cca 40–50 min. Najskôr po polhodinke môžete špajdľou skúsiť, či je vnútri hotový. Baranček je výborný len tak, pocukrovaný alebo ho môžete poliať kvalitnou rozpustenou čokoládou.

Čo s uvarenými vajíčkami?

Po Veľkej noci má väčšinou každý mnoho varených vajec, zužitkovať sa dajú na veľa rôznych spôsobov. Výborné sú len tak na čerstvom chlebe, s jarnými klíčkami, bylinkami alebo zeleninou. Ponúka sa tiež niekoľko pomazánok a šalátov, pri príprave klasickej vajíčkovej pomazánky skúste pridať ešte mäkké avokádo, ktoré s vajíčkami neuveriteľne dobre ladí.

Jarný zeleninový šalát s vajíčkami a hľuzovkovým balzamikom

Na šalát:

  • uvarené vajíčka
  • veľká hrsť šalátových listov
  • ľubovoľná zelenina – napr. paradajka, uhorka, paprika
  • olivy či kapary
  • kozí syr
  • prípadne sušená šunka alebo kúsky tuniaka

Na dochutenie:

  • 1 lyžička hľuzovkového balzamika
  • 1 lyžica kvalitného oleja
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • prípadne lyžica majonézy na zjemnenie

Dobré vedieť: Uvedené množstvo vystačí na jeden šalát.

Suroviny na šalát (okrem vajíčok) navrstvite na tanier alebo do misky, suroviny na dochutenie premiešajte a šalát nimi prelejte. Navrch šalátu poukladajte na štvrtiny nakrájané vajcia.

Vajíčka prerežte na polovicu, bielky dajte bokom na plnenie a žĺtky dajte do misky. K žĺtkam pridajte crème fraîche, dijonskú horčicu, hľuzovkový olej a podľa chuti dolaďte soľou a korením. Pomocou zdobiaceho sáčku alebo lyžičky dajte náplň do pripravených bielkov a dozdobte napr. petržlenom či kaviárom.

Tip: Hľuzovka a vajcia je chuťovo dokonalá kombinácia, dajte ale pozor pri dávkovaní, oleja i balzamika stačí k dochuteniu jedla len máličko, kvalitné produkty sú chuťovo výrazné.

Tohtoročná Veľká noc bude síce iná, pokiaľ k vám ale šibači prídu a budete im chcieť dať okrem vajíčok i niečo originálne, upečte sušienky alebo linecké cukrovinky a povykrajujte z cesta rôzne veľkonočné tvary. Alebo podľa vzoru vianočného lineckého pečiva vykrajujte vzor vajíčka, do každého druhého vykrojte malé koliesko a plňte žltým krémom, budete tak mať sladké vajíčka.

Maslové sušienky

  • 175 g studeného masla
  • 250 g hladkej múky (môže byť pšeničná i špaldová)
  • 90 g krupicového cukru (alebo trstinového)
  • 1 žĺtok
  • 2 lyžice mlieka
  • 1 lyžicu vanilkového extraktu
  • štipka soli

Múku preosejte do misy a zapracujte do nej studené maslo, žĺtok, cukor, mlieko, extrakt i soľ a vypracujte vláčne, nelepivé cesto. Keď budete mať cesto dôkladne prepracované, uložte ho na pol hodinky do chladničky. Keď si cesto v chladničke odpočinie, môžete ho začať vaľkať. Vyvaľkajte placku cca 3 mm vysokú a vykrajujte tvary akýmkoľvek vykrajovátkom. Pokiaľ nemáte razítko na sušienky, poslúži vám vidlička alebo palička na mäso. Pokiaľ si chcete viac uľahčiť prácu, kým dáte cesto do chladničky, urobte z neho valček, ten po vytiahnutí z chladničky len nakrájajte na plátky a nemusíte vaľkať cesto.

Dajte piecť do rúry predhriatej na 180 C a pečte, pokiaľ sušienky nezačnú zlatnúť, čo je cca 10–15 min. Pokojne ich z rúry vyberte skôr, čím svetlejšie ich vyberiete, tím budú mäkšie.

Veľkonočné tradície a jedlá

  • Na Zelený štvrtok sa má jesť zelené jedlo, čo by podľa povier malo zabezpečiť po zvyšok roka zdravie. 
  • Veľký piatok je posledným pôstnym dňom, dňom, kedy sa podľa povier dejú zázraky. Tento deň by jedlo malo byť skromné, zložené hlavne zo strukovín a zemiakov, povolená bývala i ryba.
  • Tradičné pokrmy, bez ktorých sa dodnes neobíde takmer žiadna Veľká noc, sú plnka, mazanec a baranček, ktoré sa pečú na Bielu sobotu, aby nedeľný veľkonočný stôl bol čo najhonosnejší.
  • Baranček k Veľkej noci odjakživa neodmysliteľne patrí, je to jeden z hlavných symbolov Veľkej noci, pôvod má v kresťanstve.
  • Mazanec je je jedným z obradných pokrmov, pred pečením je zvyk robiť zvrchu ostrým predmetom krížik.

Pozn.: Text je prevzatý od českej blogerky ReBarbora´s kit­chen. Originál nájdete aj v magazíne sesterskej spoločnosti Slevomat.

Ako sa vám článok páčil?

reBarbora's_kitchen

Píšu o jídle na Facebooku, Instagramu a blogu reBarbora's kitchen. Baví mě objevovat vše nové, shromažďovat kuchařky a dělat jídlem radost, z čehož vyplynula i má první kniha Jedlé dárky. Miluju čokoládu, květiny, léto, knihy, svoji postel, svou rodinu a blízké. Vše se snažím dělat srdcem a s láskou, protože Láska je odpověď. 

Hore