Ako grilovať syry, ovocie či zeleninu? 4 užitočné tipy + 4 jednoduché recepty

Ako grilovať syry, ovocie či zeleninu? 4 užitočné tipy + 4 jednoduché recepty

Šťavnaté steaky, kuracie mäso či pikantné klobásky patria k stáliciam grilovacieho menu, no čoraz viac sa na griloch udomácňujú aj syry, ovocie či zelenina. Ugrilovať cuketu alebo kukuricu či vybrať správny syr na grilovanie, však môže byť ťažšie, ako by sa na prvý pohľad zdalo. V článku vám prezradíme osvedčené tipy a triky ako na to. A aby sme nehovorili len tak do vetra, nájdete tu aj zopár jednoduchých receptov na grilovanie, pomocou ktorých si naše rady môžete rovno aj vyskúšať.

Dôkladná príprava je základ

Pri grilovačke, podobne ako aj v živote, je dobré dodržať niekoľko základných zásad a odporúčaní, ktoré človeka dovedú k zdarnému výsledku. Tu je pár rád a tipov, ktoré pri grilovaní určite oceníte:

1. Zvoľte si dobrý gril a výbavu

Elektrický, plynový či ten na drevené uhlie? Aký gril je najlepší? Na trhu ich existuje nespočetné množstvo a vybrať ten najvhodnejší sa občas javí ako celkom pekná fuška. Podstatné ale je, aby bol gril v prvom rade spoľahlivý - ostatné faktory ako farba, dizajn, cena, veľkosť či materiál, sú skôr vecou aktuálnych potrieb a osobnej preferencie každého človeka. Iný gril potrebuje rodina so štyrmi deťmi, záhradou a rodinným domom a iný dvojica, ktorá si plánuje párkrát do roka na balkóne ugrilovať mäso. Nech už bude vaša voľba akákoľvek, nezabudnite, že zárukou dobre ugrilovaného jedla nie je ani tak dizajn grilu, ako skôr schopnosť s ním vedieť správne pracovať.

Vo výbave by ďalej nemalo chýbať ani odolné grilovacie náčinie, praktická doska na krájanie surovín či kvalitný nôž s pevnou rukoväťou.

2. Vyberte si čerstvé a kvalitné suroviny

Zelenina:

  • Pri výbere zeleniny na grilovanie je dobré mať na pamäti, že nie všetky druhy sa na grilovanie hodia. Najvhodnejšími kandidátmi na tento spôsob prípravy sú bataty, paradajky, paprika, zemiaky, fenikel, šampiňóny, cuketa, baklažán a kukurica.
Náš tip: Žiada sa vašim chuťovým bunkám trochu chrumkavých grilovaných zemiakov? Vyskúšajte malý trik – pred samotným grilovaním zemiaky 5 minút povarte v osolenej vode. Pri grilovaní tak ľahšie dosiahnete chrumkavý povrch a vláčne vnútro.

Ovocie:

  • Na rozdiel od zeleniny či syrov, pri výbere ovocia na gril sa netreba druhovo obmedzovať. Nezáleží ani na pôvode – rovnako vítané sú tak exotické druhy, ako aj ovocie z našich záhrad.
  • Z exotických druhov sa najviac osvedčili: ananás, žltý melón, avokádo, mango, citróny, pomaranče, grapefruity či banány, ktoré sa dokonale hodia aj ako základ do dezertu. Z domáceho ovocia sú najväčšími favoritmi hruška, broskyňa či jablko.
  • Dôležitým faktorom pri výbere je čerstvosť ovocia – na grilovanie vyberajte preto len kusy, ktoré sú tesne pred vrcholom dozretia. Tak sa vám ovocie pri grilovaní nerozpadne a dokonale sa zvýrazní jeho sladkosť.

Syry:

  • Na gril pokladajte skôr syry s pevným vonkajším povrchom a hutnejšou konzistenciou. Vo všeobecnosti platí, že najvhodnejšie syry na grilovanie sú tie, ktoré sa pri vysokých teplotách úplne neroztečú. Veľkým obľúbencom je v našich končinách oštiepok či halloumi. Z mäkších druhov sa obľube tešia predovšetkým syry typu camembert.

Nebojte sa pohrať s farbami. Kombináciu grilovaného syra s farebnou zeleninou určite ocení nielen váš žalúdok, ale aj zrak.Nebojte sa pohrať s farbami. Kombináciu grilovaného syra s farebnou zeleninou určite ocení nielen váš žalúdok, ale aj zrak.

3. Marinujte a dochucujte

Skvelú chuť vášmu grilovanému jedlu dodajú marinády, bylinky či zmesi korenín. Obľúbené sú hlavne rôzne predpripravené polotovary a zmesi namiešané s cieľom vytvoriť dokonalú harmóniu chutí. Jednoduchú marinádu na ovocie, zeleninu či syr si však bez problémov pripravíte aj doma.

Na zeleninu sa najviac hodia marinády s olejovým základom, prípadne sójovou omáčkou. Tuk je totižto nosičom chuti, zabraňuje vysušovaniu a samozrejme aj pripáleniu jedla. Klasikami sú slnečnicový či olivový, no šancu v posledných rokoch dostávajú aj najrôznejšie alternatívy.

Nebojte sa experimentovať s chuťami a vyskúšajte hľuzovkový, sezamový, bazalkový, chilli či mandľový olej. K oleju pridajte napríklad cesnak, med, čerstvé alebo sušené bylinky ako rozmarín, oregano, majorán, kari či estragón. Chuť grilovaného jedla tiež pozdvihne aj citrónová šťava, nastrúhaný zázvor či javorový sirup.

Pri marinovaní syrov šetrite soľou a radšej ich zoznámte s bylinkami a koreninami – tie majú totižto priam magickú schopnosť elegantne vyzdvihnúť prirodzenú slanosť syra bez toho, aby to ublížilo výslednej chuti.

A čo ovocie? Olejovým základom síce nič nepokazíte, no med je v tomto prípade lepší. K ovociu sa tiež hodí aj melasa či sladučký javorový sirup.

4. Sledujte a otáčajte

Tvrdšie druhy zeleniny ako napríklad kukuričné klasy je dobré umiestniť skôr do stredu grilu, mäkšie syry si naopak nájdu svoje ideálne miesto po krajoch. Netreba pritom zabudnúť ani na dôsledné a hlavne pravidelné otáčanie. Ak však chceme na ovocí či zelenine mať povestné grilovacie značky, s prvým otočením treba niekoľko minút počkať.

Pri ovocí je lepšie grilovať skôr väčšie kusy, nakoľko menšie kúsky by sa mohli rozpadávať. Ak máte k dispozícii len menšie kusy ovocia, môžete ich napríklad napichať na špajdľu a urobiť si špíz. Uistite sa však, že ovocie, ktoré naň použijete, potrebuje na grilovanie približne rovnaký čas.

Ideálna doba na grilovanie ovocia nastáva vtedy, keď už sa všetko ostatné dopieklo a teplota grilu je nižšia – tak sa ovocie nespáli.

Recepty, ktoré zvládne každý

Všetci veľmi dobre vieme, že hoci je na grilovačke vždy hromada jedla, na hviezdu dňa v podobe hlavného chodu treba trpezlivo čakať. Omamná vôňa šíriaca sa z grilu intenzívne opantáva naše zmysly, slinky sa pomaly ale isto zbiehajú a brušká prítomných hladošov začínajú škvŕkať – aj toto sú dôvody zbytočne so zostavovaním grilovaného jedla neotáľať. Vyskúšajte týchto pár nenáročných receptov, ktoré vám nezaberú veľa času a budete ich mať vyskladané do pár minút.

Burger s grilovaným halloumi syrom a zeleninou

Šťavnatý burger s grilovaným halloumi syrom a zeleninou bude pre vaše chuťové bunky skutočným potešením.Šťavnatý burger s grilovaným halloumi syrom a zeleninou bude pre vaše chuťové bunky skutočným potešením.

SUROVINY na 2 porcie:

  • sezamová žemľa (2 ks)
  • 250 g halloumi syra
  • 2 čajové lyžičky hummusu
  • 1 väčšia paradajka
  • 2 listy listového alebo ľadového šalátu
  • 200 g bieleho gréckeho jogurtu
  • zväzok jarnej cibuľky
  • pažítka
  • jedna menšia cibuľa
  • mleté čierne korenie
  • soľ
  • olivový olej

POSTUP:

  1. Halloumi syr si nakrájame na 4 tenšie plátky. Plátky syra z oboch strán potrieme olivovým olejom a grilujeme na rozpálenom grile 2–3 minúty z každej strany dozlatista.
  2. Do malej mištičky si pripravíme trochu olivového oleja, štipku soli, čierneho korenia a nadrobno nasekanej pažítky. Dobre zamiešame.
  3. Obe žemle rozkrojíme a vnútornú stranu potrieme pripravenou zmesou. Žemle potom zľahka opečieme na grile, pričom dávame pozor, aby sa nepripálili.
  4. Pripravíme si dresing: zmiešame jogurt, soľ, čierne korenie a najemno nasekanú zelenú časť jarnej cibuľky
  5. Cibuľu a paradajku si nakrájame na tenšie plátky.
  6. Spodnú časť opečenej žemle potrieme jemnou vrstvou hummusu a na ňu navrstvíme ostatné suroviny v poradí: list šalátu, halloumi syr, plátok paradajky a cibule, dressing a napokon vrchná časť žemle.
Halloumi je grécky polotvrdý syr so slanou chuťou. Vyrába sa zo zmesi ovčieho a kozieho mlieka, avšak občas v jeho zložení môžeme nájsť aj mlieko kravské. Farbou a konzistenciou sa halloumi ponáša na grécku fetu, celkovým výzorom ale pripomína skôr taliansku mozzarellu. Jeho veľkou výhodou je okrem dobrej konzistencie a ľahko slanej chuti, aj vysoký bod topenia, vďaka čomu je halloumi dokonalý syr na grilovanie.

Grilovaná cuketa so špenátom a feta syrom

Po zjedení grilovanej cukety so špenátom a feta syrom sa budete zalizovať.Po zjedení grilovanej cukety so špenátom a feta syrom sa budete zalizovať.

SUROVINY na 2 porcie:

  • 1 stredne veľká cuketa
  • 80 g fety
  • olivový olej
  • 1 strúčik cesnaku
  • soľ
  • čierne korenie
  • 4 hrste špenátových listov
  • hrsť kučeravého fialového šalátu Lollo Rosso (možné nahradiť akýmkoľvek druhom, napríklad ľadový či rímsky)
  • čerstvé alebo sušené bylinky podľa chuti (napríklad: bazalka, tymián, koriander a oregano)
  • polievková lyžica nasekaných vlašských orechov

POSTUP:

  1. Cuketu umyjeme, nakrájame na 5 mm hrubé kolieska a posolíme.
  2. Kolieska porozkladáme na tanier alebo dosku a necháme približne 15 minút odstáť – týmto spôsobom sa z nich „vypotí“ prebytočná voda.
  3. Medzitým si pripravíme marinádu na grilovanie cukety (zmiešaním oleja, soli, čierneho korenia, byliniek a pretlačeného strúčika cesnaku).
  4. Kolieska potrieme marinádou a položíme na dobre rozpálený gril – otáčame každé 2 až 3 minúty.
  5. Pri každom otočení kolieska znovu potrieme marinádou.
  6. Cuketu grilujeme približne 10 minút z každej strany.
  7. Do šalátovej misky si natrháme listy šalátu, pridáme ostatné ingrediencie a dobre premiešame s olivovým olejom.
  8. Nakoniec pridáme grilovanú cuketu a môžeme podávať.

Vedeli ste, že cuketa je jednou z najzdravších plodín vôbec? Okrem toho, že je doslova napumpovaná vitamínmi (C, E, K, A, B2, B3, B6, B9) a minerálnymi látkami (draslík, fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo, mangán a zinok), pomáha zlepšovať trávenie, udržuje optimálny krvný tlak, dobrý zrak a bojuje proti skrytému zápalu v tele.

Osoh z nej majú aj astmatici či ľudia trpiaci rakovinou, a to hlavne kvôli priaznivému vplyvu jej zložiek na imunitný systém. K dlhému zoznamu pozitívnych účinkov sa pridáva aj nezanedbateľný podiel na zdraví našej pokožky, kostí či zubov.

Grilovaná hruška s plesňovým syrom a orieškami

Kombinácia grilovanej hrušky, orechov a plesňového syra spolu vytvorí základ lahodného šalátu.Kombinácia grilovanej hrušky, orechov a plesňového syra spolu vytvorí základ lahodného šalátu.

SUROVINY na 2 porcie:

  • 2 stredne veľké hrušky
  • 3 polievkové lyžice medu
  • 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
  • 1 polievková lyžica pomarančovej šťavy
  • 20 g rozpusteného masla
  • listový šalát podľa chuti
  • hrsť rukoly
  • 20 g vlašských orechov
  • 80 g plesňového syra (Niva, Roquefort, Gorgonzola)
  • 1 polievková lyžica jadierok z granátového jablka
  • soľ
  • čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

  1. Hrušky si umyjeme, každú pozdĺžne prekrojíme na 4 časti a odstránime z nej jadierka.
  2. Medzitým si v miske vytvoríme marinádu (zmiešaním medu, citrónovej a pomarančovej šťavy).
  3. Hrušky vložíme do marinády a necháme prikryté odstáť aspoň 15 minút.
  4. Po 15 minútach hrušky z marinády vytiahneme, pridáme do nej rozpustené maslo a vzniknutou zmesou hrušky dôkladne ponatierame z každej strany.
  5. Takto pripravené ovocie položíme na gril a grilujeme 3–4 minúty z každej strany.
  6. Medzitým si pripravíme šalátovú zálievku (zmiešaním olivového oleja, soli, čierneho korenia a polievkovej lyžice citrónovej šťavy).
  7. Kým sa hrušky grilujú, do šalátovej misy si nachystáme natrhané listy šalátu a rukolu. Pridáme najemno posekané vlašské orechy a jadierka z granátového jablka.
  8. Do misy pridáme zálievku a všetko spolu dobre premiešame.
  9. Nakoniec do šalátu prstami nadrvíme plesňový syr, pridáme ugrilovanú hrušku a môžeme podávať.

Grilované bataty s chilli a cesnakovo – cibuľovým dipom

Bataty sú síce pomerne všestrannou plodinou, no na grile im to svedčí asi najviac.Bataty sú síce pomerne všestrannou plodinou, no na grile im to svedčí asi najviac.

SUROVINY na 2 porcie:

  • 2 väčšie bataty
  • soľ
  • čierne korenie
  • čerstvý alebo sušený rozmarín
  • grécky biely jogurt
  • pár kvapiek obľúbenej chilli omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 polievková lyžica sušenej cibule
  • olivový olej

POSTUP:

  1. Bataty ošúpeme, očistíme a nakrájame na plátky s hrúbkou približne 5 mm.
  2. V mištičke si zmiešame olej, roztlačený cesnak, rozmarín a chilli omáčku.
  3. Zmesou potrieme zemiaky, položíme na rozpálený gril a grilujeme dozlatista z oboch strán približne 5–7 minút z každej strany.
  4. Druhý strúčik cesnaku si ošúpeme, posolíme, namočíme do oleja, zabalíme do alobalu a položíme na gril, aby zmäkol. Grilujeme približne 10–12 minút, nezabúdame sem-tam otočiť.
  5. Medzitým si pripravíme cesnakovo – cibuľový dip (zmiešaním gréckeho jogurtu, sušenej cibule, soli a korenia). Nakoniec pridáme aj roztlačený ugrilovaný cesnak, ktorý dodá dipu nezameniteľnú chuť.
  6. Dáme dolu z grilu a môžeme servírovať!

Aj vám sa už z toho čítania zbiehajú slinky? Tak šup, začnite plánovať, obvolajte kamošov či rodinu a ide sa na to! :) Ak potrebujete doplniť grilovaciu výbavu či suroviny, inšpirujte sa našou ponukou.

Grilovacie inšpirácie

Ako sa vám článok páčil?

Martina Matejovičová

Kreatívna duša, čo žiť skúša. Milujem slobodu, život, prírodu a knihy. Zbožňujem jeseň, bubnovanie dažďových kvapiek na strechy budov, filmy a písanie. Rada objavujem čarovné zákutia a výhľady, ktoré berú dych. Deň si spríjemňujem počúvaním hudby a všetko to zalievam hektolitrami kávy a čaju. :) 

Zaujal vás článok? Toto sa vám bude páčiť!

Hore